(c) kaunozinios.lt archyvo nuotr.

Kauno valstybiniame dramos teatre visuomenei pristatoma paroda „Dailė Salo rajone“ iš Suomijos, Turku srities, Salo miesto. Tai Suomijos Salo miesto Dailininkų draugijos narių paroda. Ekspozicijoje įvairių technikų ir stilių kūriniai, kuriuose keliamos žmogaus, jo jausmų, vienatvės, meilės, prisiminimų, gamtos, ekologijos ir kitos temos. Parodoje pristatomi 21 autoriaus darbai, kurie teatre bus eksponuojama iki gruodžio 16 d., o sausio mėnesį iškeliaus į Jonavą.

„Būdama dailininkė noriu kreipti dėmesį į estetinio grožio būtinybę mūsų kasdieniniame gyvenime. Savo darbais siūlau žiūrovui galimybę patenkinti savo ilgesį kitur – pasaulyje, kuris yra gražesnis už kasdieninę realybę“, – prisistato keramikė Johanna Sarparanta, parodai pateikusi rankų darbo popieriaus faktūrinius piešinius „Popierinis sodas“. „Mano darbų išeities taškai – buvimas, kaip stebėjimas ir atmintis, įvairių sistemų netikrumas ir problema, ar palikti ką nors neatlikta kaip gyventi gerą gyvenimą?“ – taip savo kūrybą komentuoja kita parodo dalyvė dailininkė Tiina Hioli, parodos lankytojams pateikusi du paveikslus: „Zuikiai kosmose 1“ ir „Zuikiai kosmose 2“.

„Mano darbai yra arti gyvenimo, daugelis jų susiję su kažkokiu pasakojimu arba prisiminimu, o juose atsispindi akimirkos judėjimas. Meilė ir šokis yra įprastos temos. Pastaraisiais metais darbai pradėjo įgauti ir humoristinį niuansą“, – aprašo savo skulptūras Raili Mikonenė.

Į Lietuvą parodą atlydėjęs Hanus Nikanderis tvirtina: „Žvėrių temomis pavaizduoju įvykius aplinkoje, jausmų būsenas – vienatvę, artumą arba kažko ilgesį. Mano paveikslai gali atspindėti ir mano gyvenimo situaciją. Tiek oficialiuose portretuose, tiek darbuose gyvūnų tema man svarbiausia akys ir žvilgsnis.“ Parodoje eksponuojami paveikslai „Nusišypsančiomis akimis“, „Blizgančiomis akimis“, „Vienišojo sapnas“.

„Jeigu turėčiau savais žodžiais aprašyti savo piešinius, jie būtų kaip kažkokia svetima kalba atliekama daina, iš kurios nesuprasi, apie ką yra kalbama, o jeigu nors kažką suprastume, tekstas būtų labai absurdiškas ir iš jo nebūtų įmanoma sudaryti jokios aiškios minties. Paprastai visus savo piešinius piešiu būdamas su kitais žmonėmis kavinėje, svečiuose arba, pavyzdžiui, darbuodamasis su dukra sode“, – pasakoja apie save vaizduojamosios dailės dailininkas, muzikas Ramas Tederis.

1967 m. įkurtai draugijai priklauso 63 menininkai, kuriems pirmininkauja Jaana Saaria. Draugijos veikloje dalyvauja profesionalūs dailininkai ir mėgėjai, dar tik pradedantys menininko kelią. Be to, draugijos veikloje noriai dalyvauja ir meno pramonės žmonės. Svarbią draugijos veiklos dalį užima dar neįprastas Lietuvoje dailės kūrinių nuomos punktas arba „meno biblioteka“, pastaraisiais metais sulaukianti vis daugiau klientų. Draugija vos pradėjusi veiklą siekė daryti įtaką ne tik kūrybos srityje, bet ir Salo srities meno politikoje, populiarinti domėjimąsi menais, remti vietinių menininkų kūrybą organizuojant parodas, seminarus, keliones.

Bendri Kauno rajono menininkų ir šios draugijos projektai prasidėjo 2006 m., kai trys keramikai buvo pakviesti dalyvauti tarptautiniame projekte „Antikos ir Dailės mugė“ Turku mieste. Vėliau, 2008-aisiais, Turku ir Salo miestuose buvo pristatytos dvi Kauno rajono tapytojų parodos, medžio skulptorių Ginučio Dudaičio ir Adolfo Teresiaus kūryba. Dalis menininkų tais pačiais metais turėjo galimybę išvykti į Suomiją ir, padedant Donelaičio draugijai, susipažinti su šalimi. O 2009 m. „Dailės ir Antikos mugėje“ Turku buvo pristatyti net 29 Lietuvos menininkų darbai, daugelis kurių buvo Kauno rajono kūrėjų darbai.

Eksponuoti tapybos, keramikos, tekstilės, juvelyrikos, porceliano, stiklo meno darbai. Rajono stendą ir jame pristatytus meno kūrinius puikiai įvertino mugės lankytojai, organizatoriai ir asmeniškai renginyje dalyvavusi Lietuvos ambasadorė Suomijoje Halina Kobeckaitė.

Į parodos atidarymą lapkričio 26 d. Kauno valstybiniame dramos teatre atvyko du draugijos dailininkai ir Turku srities Donelaičio draugijos pirmininkas, Turku Universiteto lektorius Lasse Bergroth. Svečius pasveikino ir padėkojo už parodą Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Regina Lukoševičienė ir mero patarėjas, Tarybos narys Zigmas Kalesinskas, susitikti su svečiais rinkosi Kauno rajono menininkai. Parodą kuruojanti Birutė Savickienė juokavo, kad perkeliant parodą, kuri iš Suomijos atkeliavo lagamine, teks organizuoti mokymus, kurių metų būtų galima pasipraktikuoti, kaip sudėti paveikslus į vieną lagaminą – prie lagamino pridėta net speciali schema.

Po parodos pristatymo svečiai su kitais Kauno rajono dailininkais lankėsi dailininko Virginijaus Kašinsko studijoje, M.K.Čiurlionio muziejuje, Mykolo Žilinsko dailės galerijoje, Velnių muziejuje, Kauno Dailininkų sąjungoje, susipažino su Kaunu. Vėliau lankėsi Taurakiemio kultūros centre, „Piliuonos“ tautodailės studijoje, Raudondvario pilyje, J.Naujalio muziejuje, Raudondvario seniūnijoje ir kultūros centre.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: