(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Ruduo – metas, kai atšąla bei subjursta oras, žmonės tampa jautresni bei pažeidžiamesni, dažniausiai susilpnėja sveikata, imunitetas. Pasitraukus vasarai, kurios metu žmogų dažniausiai supa jūra, saulė, vartojama daugiau daržovių, vaisių, turinčių daug vitaminų, atėjus rudeniui, reikia pačiam imtis priemonių aprūpinančių organizmą naudingomis medžiagomis.

Taigi tokį niūrų ir darganotą rudenį skatinama nepamiršti pasirūpinti savimi, savo sveikata, kuri labai priklauso nuo sveiko maitinimosi, todėl kiekvienais metais minima lapkričio 8-oji – Europos sveikos mitybos diena. Europos Komisija inicijavo šią dieną su tikslu informuoti Europos Sąjungos gyventojus apie sveiką maitinimąsi, jo naudą organizmui ir sveikatai bei skatinti visuomenę atsižvelgti į tai, kokius produktus vartoja, nukreipti į sveiką maitinimąsi, taip pat įrodyti, jog maitinantis netinkamai galima sunkių susirgimų rizika. Nesveikos mitybos padariniai – lėtinės , neinfekcinės ligos – tokios kaip virškinimo sistemos sutrikimai, padidėjęs kraujospūdis, širdies ligos, nutukimas ypač aktualus Europos Sąjungos naujoms narėms, prie kurių priskiriama ir Lietuva.

Europos Sąjungos Komisija, paskelbusi lapkričio 8-ąją, kaip Sveikos mitybos dieną, nori atkreipti dėmesį, jog, atsižvelgę į vartojamus produktus, žmonės gali išvengti labai sunkių ligų, galinčių pasibaigti netgi mirtimi. Viena iš tokių lėtinių ligų priežaščių – neteisinga mityba, kuomet vartojama daug gyvūninės kilmės riebalų, cukraus, druskos, taip pat į nesveikos mitybos racioną įeina keptas, rūkytas maistas.

2010 lapkričio 8-ąją visoje Lietuvoje organizuojami renginiai, skirti paminėti Europos sveikos mitybos dieną, kuriose pasakojama apie tinkamos mitybos principus.

Interviu su ,,Žaliakalnio šeimos centro“ šeimos gydytoja Angele Vyšniauskiene:

Ar galima teigti, jog žmogaus sveikata apie 50% priklauso nuo gyvenimo būdo ir sveikos mitybos?

Manau, jog visiškai žmogaus sveikata priklauso nuo sveiko maitinimosi ir tai sudaro ne tik 50 %, bet daug daugiau, įvertinčiau 100 % naudą sveikatai, kai yra pasirenkamas sveikas maistas.

Kokie jūsų nuomone turėtų būti pagrindiniai sveikos mitybos principai, taisyklės?

Pačius pagrindinius sveikos mitybos principus sudaro, pirmiausia – nepersivalgymas. Be to, valgyti reikia tik tada kai jaučiamas alkis, tuo pačiu laiku, t.y. kasdien stengtis valgyti tą pačią valandą, kad organizmas priprastų ir nepatirtų ,,šoko“. Taip pat svarbu vartoti mažiau angliavandenių ir daugiau daržovių bei vaisių. Be to, reikia vartoti nekaloringą maistą, o tokį pavartojus, padidinti fizinį krūvį.

Kokios gali būti pasekmės, sutrikimai nesilaikant sveikos mitybos taisyklių?

Žmones, kurie nepropoguoja sveiko maitinimosi, dažniausiai vargina padidėjęs kraujospūdis, virškinimo problemos (nesveikas maitinimasis – pagrindinė nutukimo priežastis) taip pat galima infarkto, insulto rizika. Neretai dėl nesveikos mitybos įpročių išsivysto cukraligė.

Kaip manote, ar šiais laikais žmonės daugiau domisi sveika mityba?

Nepasakyčiau, kad labai domisi, gal tik kokie 30 % stengiasi vartoti sveiką, naudingą organizmui maistą. Kad ir patys pacientai pakonsultuoti apie tai, kokį maistą derėtų rinktis, jog sumažintų tam tikrus sveikatos negalavimus, retai į tai atsižvelgia, praleidžia pro ausis.

Nors sveikos mitybos paminėjimas būna tik vieną kartą per metus – lapkričio 8-ąją, – tačiau nereikėtų pamiršti sveikai maitintis nuolat, o ne tik šią dieną. Ir visada verta prisiminti, jog gyvename ne tam, kad valgytume, o valgome, kad gyventume.

Straipsnis parengtas VU KHF LFR8 grupės studentų

Gastrotuss

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: