Žigymantas Pavilionis. ELTA / Dainiaus Labučio nuotr.

Trečiadienį Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) tęs diskusijas dėl Užsienio reikalų ministerijos teikiamų kandidatūrų į diplomatinių atstovybių vadovus.

„Rytoj bus svarstomi paskutiniai kandidatai“, – antradienį Eltai sakė URK pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

„Deja, neužbaigsime viso proceso, kaip tikėjausi. Šiuo metu valstybėje yra ir daugiau rūpesčių dėl kitų svarbių pozicijų“, – pridūrė jis, referuodamas į naujojo krašto apsaugos ministro paskyrimo istoriją.

Didžioji dalis komitetui pateiktų Užsienio reikalų ministerijos (URM) kandidatų – jau apsvarstyti. URK pritarė ir į skandalus įsivėlusio ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje Eitvydo Bajarūno atšaukimui.

Visgi, po praėjusį penktadienį vykusio komiteto posėdžio šalies diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis informavo, kad institucijos ieškos naujos kandidatūros į ambasadoriaus postą Lenkijoje. Anot konservatoriaus, toks sprendimas priimtas sulaukus žinių iš Prezidentūros.

Savo ruožtu šalies vadovo vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė nurodė, kad sutarta kandidatūra atsisakė pretenduoti į ambasadorius dėl sveikatos problemų. Visgi, ji patikino, kad prezidentas Gitanas Nausėda kartu su ministru jau derasi dėl kitos kandidatūros į ambasadą Varšuvoje.

Kol kas naujasis kandidatas į atstovybę Lenkijoje URK nėra pateiktas.

„Džiaugiuosi, kad realiai didžioji dauguma ambasadorių klausimų – sutvarkyta. Visos dramos, kurios prasidėjo per Kalėdas su visais skambiais pavadinimais – jos išspręstos. Lieka tos kelios, paskutinės sostinės“, – situaciją apibendrino Ž. Pavilionis.

ELTA primena, kad kilus Prezidentūros ir URM ginčams dėl ambasadoriaus Lenkijoje, institucijos keletą mėnesių nesutarė dėl visų 2024 m. planuojamų ambasadorių paskyrimų.

Anksčiau G. Landsbergis buvo teigęs, kad sutarimo su Daukanto aikšte nėra dėl 13 diplomatinių atstovybių.

Ginčai tęsėsi ir dėl mobingu kaltinamo bei, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) spendimu, viešus ir privačius interesus supainiojusio ambasadoriaus Eitvydo Bajarūno.

Visgi, po keleto susitikimu su prezidentu, kovo pradžioje G. Landsbergis informavo, kad su šalies vadovu „rasti sprendimai visa apimtimi“. Anot jo, sutarta, kad kai kuriose iš 13 atstovybių ambasadoriai šiais metais keičiami nebus.

Lietuvos Respublikos diplomatinį atstovą užsienio valstybėje, gavus tos šalies sutikimą priimti (agremaną) ir iš anksto apsvarsčius kandidatūrą Seimo Užsienio reikalų komitete, Vyriausybės teikimu skiria prezidentas.

Augustė Lyberytė (ELTA)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: