Katerina Tikhonova, Maria Vorontsova. / Youtube kadrai

JAV Baltieji rūmai Rusijos pagrindiniams valstybiniams bei privatiems bankams, taip pat dviem Vladimiro Putino dukterims paskelbė naujų sankcijų. Dėl invazijos į Ukrainą Baltieji rūmai stengiasi padaryti didesnį spaudimą šalies agresorės ekonomikai bei elitui.

Naujosios sankcijos skirtos Marijai Vorontsovai ir Katerinai Tikhonovai, dviem suaugusioms Putino dukterims, kurių jis susilaukė su savo buvusia žmona Liudmila Škrebneva.

Apie Putino dukteris žinoma nedaug. JAV iždas nustatė, kad Katerina Tikhonova dirba „technologijų įmonės vadove, kurios veikla prisideda prie Rusijos gynybos industrijos“, o Marija Vorontsova vadovauja valstybės finansuojamiems genetikos tyrumų projektams, kuriais „asmeniškai rūpinasi pats Putinas“.

Vyresnysis JAV pareigūnas teigė, kad, Vašingtono manymu, „Putino turtą slaptai saugo jo šeimos nariai“. Pasak jo, todėl Baltieji rūmai ir taikosi į šiuos asmenis.

Tais retais atvejais, kai Putinas prabildavo apie savo šeimą, jis buvo užsiminęs, kad jo dukros gavo išsilavinimą Rusijoje, moka kelias Europos kalbas ir gyvena Rusijoje. Putinas taip pat turi anūkų.

Remiantis Rusijos žiniasklaidos pranešimais, Vorontsova yra endokrinologė, dirbanti didelėje medicininių tyrimų įmonėje, kurios pagrindinė veiklos sritis yra vėžio gydymas ir kuri turi tvirtų ryšių su vyriausybe. Tikhonova yra matematikė, vadovaujanti mokslo ir technologijų įstaigai, kuri yra susijusi su vienu iš pagrindinių Rusijos valstybinių universitetų.

Per spaudos konferenciją 2019 m. Putinas atsisakė tiesiai atsakyti į klausimą apie savo dukterų augančią įtaką versle ir ryšius su vyriausybe. Jis nepripažino, kad Vorontsova ir Tikhonova yra jo atžalos – vadino jas tiesiog „moterimis“.

Baltieji rūmai taip pat „blokadą visu pajėgumu“ paskelbė Rusijos didžiausioms valstybinėms ir privačioms finanansų institucijoms „Sberbank“ ir „Alfa Bank“, o bet kokios naujos JAV investicijos Rusijoje galutinai uždraustos.

Išvydus pasibjaurėjimą keliantį brutalumą Bučoje mums visiškai aišku, kokios siaubingos prigimties yra Putino režimas“, – teigė pareigūnas, turėdamas omenyje Kyjivo priemiesčiuose rastus įrodymus apie tyčia rusų pajėgų įvykdytas civilių skerdynes.

Šiandien, pasitarę su G7 sąjungininkais ir partneriais, mes įvedame daugiau pačių sunkiausių sankcijų, kurios kada nors buvo skirtos kokiai nors didelės šalies ekonomikai“, – anonimiškai teigė vienas pareigūnas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: