Martynas Alekna / Dainiaus Labučio nuotr. (ELTA)

Per paskutinius metus broliai Mykolas ir Martynas padarė milžinišką pažangą. Bene geriausiu istorijoje disko metiku laikomu Virgilijus Alekna tik gali džiaugtis, jog jo atžalos dideliu tempu gerina rezultatus ir diską meta vis toliau. Daugelis konkurentų ir ekspertų stebisi tokiu ženkliu progresu ir pasiekiamais rezultatais. Mykolo pasiekimai tarptautinėje arenoje jau pradeda nieko nestebinti ir tik verčia sunerimti varžovus, o tuo tarpu Martynas tyliai ir palaipsniui gerina rezultatus bei ruošiasi kartu su Mykolu ir Andriumi Gudžiumi vykti į pasaulio lengvosios atletikos čempionatą. Tad apžvelkime pastarųjų metų brolių pasiekimus ir jų galimybes pralenkti legendinio tėvo pasiekimus.

Pradėkime nuo jaunesniojo brolio Mykolo, kuris jau daugiau nei metus rodo savo amžiui nebūdingus rezultatus. Ilgą laiką dominavęs jaunimo varžybose Mykolas dar praėjusių metų birželį buvo pakviestas į „Deimantinės lygos“ varžybų etapą Stokholme, kur nuolat varžosi stipriausi planetos disko metikai. Pirmą kartą tokio aukšto rango varžybos lietuviui buvo itin sėkmingos ir jam pavyko iškovoti sidabro medalį. Jo mestas diskas nuskriejo 69,81 m, o toks rezultatas dar tuo metų 19-os metų sportininkui buvo tikrai puikus pasiekimas. Toks rezultatas nustebino ir patį Mykolą. „Tokio rezultato nelabai ir tikėjausi. Bet buvo itin geros sąlygos: pilnas stadionas, geros emocijos, geri varžovai. Viskas susidėjo ir pavyko pasiekti tokį gerą rezultatą“, – sakė Mykolas.

Mykolas Alekna (kairėje) / Dainiaus Labučio nuotr. (ELTA)

Po kiek daugiau nei mėnesio Mykolas parodė dar vieną įspūdinga rezultatą jau pasaulio lengvosios atletikos čempionate, kur sugebėjo vėl iškovoti sidabrą. Ketvirto bandymo metu jaunajam talentui įrankį pavyko nusviesti 69,27 m. Dar smagiau buvo tai, jog bronzos medalį pavyko iškovoti kitam lietuviui A. Gudžiui, kuriam keletą sezonų vis nepavykdavo iškovoti aukštų pozicijų svarbiausiuose metų turnyruose. Tačiau tą vakarą karaliavo ir visus stadione buvusius žmonės privertė išsižioti turbūt pastarųjų metų geriausias pasaulyje disko metikas Kristjanas Čehas. Šis slovėnas diską sugebėjo numesti 71,13 m, o tai tapo visų laikų geriausiu rezultatu pasaulio lengvosios atletikos čempionatų istorijoje. Kiek vėliau šis sportininkas turėjo pajausti šiokį tokį sukrėtimą, kai praeitų metų Europos lengvosios atletikos čempionate turėjo nuryti karčią piliulę ir pripažinti Mykolo pranašumą. Mykolas padarė tai, kas daugelio atrodė sunkiai įgyvendinama ir sugebėjo laimėti Europos pirmenybes diską numesdamas 69,78 m, o toks metimas garantavo naują Europos čempionatų rekordą. Po tokio metimo Slovėnijos sportininkas turėjo pripažinti Mykolo pranašumą, tačiau pabrėžė, jog pagrindinės tarpusavio dvikovos lauks ateityje. „Manau, su Mykolu mes būsime varžovai labai ilgą laiką. Aš tikiuosi. Mūsų priešprieša tik prasideda. Kitą kartą stengsiuosi susigrąžinti Europos čempionatų rekordą ir laimėti auksą“, – sakė Slovėnijos rinktinės narys. Skambia nata užbaigęs sezoną Mykolas vėliau buvo pripažintas geriausių Lietuvos metų sportininku ir kylančia Europos lengvosios atletikos žvaigžde.

Naująjį sezoną Mykolas pradėjo skambiai ir jau pirmajame turnyre pasiekė geriausią sezono rezultatą. Tačiau nepraėjus daug laiko jaunajam sportininkui pavyko atlikti itin retą pasiekimą. Amerikoje vykusiose varžybose Mykolas įrankį nusviedė net 71,00 m, o toks rezultatas tarptautiniuose turnyruose dažniausiai garantuoja aukso medalį. Tokio metimo nesitikėjęs Mykolas ir kitose varžybose už Atlanto sugebėjo numesti diską virš 70,00 m žymos, o tai gal kiek ir privertė atsipalaiduoti sportininką, nes NCAA čempionate jis sugebėjo užimti tik trečią vietą. Laikytas turnyro lyderiu sportininkas įrankį numetė tik 63,25 metro. Toks pasirodymas nuvylė sportininką, nes turnyre konkurencija nebuvo didelė. Maždaug prieš mėnesį stipriausi disko metikai rinkosi Stokholme kur „Deimantinės lygos“ varžybų etape stengėsi parodyti geriausią rezultatą. Antrą kartą turnyre dalyvavęs Mykolas įrankį nusviedė tik 66, 91 m taip nusileisdamas A. Gudžiui ir dviems sezono lyderiams K. Čehui ir D. Stahliui. Tokie rezultatai Mykolo nepristabdė ir jau maždaug po savaitės be didelio pasipriešinimo sugebėjo laimėti Europos U23 čempionato aukso medalį. Didelės konkurencijos nesulaukęs lietuvis sugebėjo čempionato rekordą gerinti kelis kartus, kol galiausiai geriausiu metimu tapo 68,34 m. Šis metimas garantavo kelialapį į kitų metų Paryžiuje vyksiančias olimpines žaidynes. Toks rezultatas buvo puiki treniruotė prieš kiek daugiau už savaitės įvyksiantį pasaulio lengvosios atletikos čempionatą, kuriame konkurencija bus nežmoniškai didelė. Į čempionatą vyks trys disko metikai, tarp kurių bus ne tik tituluotas A. Gudžius, bet ir vyresnysis Mykolo brolis Martynas.

Martynas Alekna / Dainiaus Labučio nuotr. (ELTA)

Šis 22-ejų metų jaunuolis per paskutiniuosius metus stabiliai gerino rezultatus. Prieš kiek daugiau nei metus Martyno geriausias rezultatas buvo vos 60,40 m. Kiek vėliau Lietuvos ilgųjų metimų čempionate sportininkas liko antras nusileisdamas tik Andriui Gudžiui. Kaupdamas patirtį Martynas stabiliai ėjo link to, jog šių metų gegužės mėnesį Švedijoje vykusiame turnyre sugebėjo diską numesti lygiai 64,00 m ir tokiu metimu nusileisti tik olimpiniam čempionui D. Stahliui. Po tokio metimo Martynas jau Lietuvoje vykusiose varžybose sugebėjo dar šiek tiek pagerinti jam priklausiusį sezono rekordą. Tą kartą įrankis nuskriejo 64,20 m, o tai dar 20 cm geresnis rezultatas nei Švedijoje vykusiame turnyre. Tačiau įspūdingiausias sezono metimas buvo pasiektas Latvijoje, kur vykusiame turnyre Martynas paskutiniuoju bandymu sugebėjo diską numesti net 67,23 m. Toks rezultatas jam garantavo kelialapį į pasaulio čempionatą. Neužmigęs ant laurų Martynas jau kitame turnyre Estijoje parodė gerą rezultatą ir diską nusviedė 64,33 m. Su tokiu rezultatu jis negalėjo prilygti tiek K. Čehui, tiek D. Stahliui, kurie diską metė virš 71,00 m ir prieš pasaulio čempionatą kartelę užkėlė dar aukščiau. Paskutiniame turnyre prieš pasaulio čempionate Martynas turėjo pripažinti brolio pranašumą. Palangoje vykusiame turnyre sportininkas diską numetė 63,26 m, o tai jam garantavo antrą vietą taip nusileisdamas broliui Mykolui, kuris įrankį numetė 69,30 m. Reikia tikėtis, jog pasaulio čempionate Martynas gales parodyti stabilius rezultatus ir pirmą kartą dalyvaujant tokio lygio varžybose galės stabiliai mesti įrankį virš 64,00 m žymos.

Virgilijus Alekna / Dainiaus Labučio nuotr. (ELTA)

Pastarieji metai broliams Aleknoms buvo tikrai sėkmingi ir galima sakyti, jog artėjančiame pasaulio čempionate jų abiejų lauks bene sunkiausias turnyras, kuriame iššūkį jiems mes patys stipriausi disko metikai. Šiame turnyre Mykolas galės įrodyti, jog pastarųjų metų rezultatai buvo toli nuo to, ką sportininkas dar gali parodyti ateityje. Tuo tarpu Martynas turnyre turės puikią galimybę pasisemti patirties, kuri ateityje jam leistų stabiliai gerinti rezultatus. Reikia tikėtis, jog netolimoje ateityje V. Aleknos sūnūs dominuos disko metimo srityje ir turės dar geresnę karjerą nei jų legendinis tėvas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: