Serialo "The Mist" kadras

Nemėgstu fantastinių siaubo juostų, kupinų bereikšmės įtampos ir staigių gąsdinimų. Nusivylimą kelia ir tai, jog dauguma siaubo filmų yra stulbinamai panašūs, turintys tokius pačius siužeto vingius. „Rūkas“ (The Mist) pasirodė kaip dar vienas populiarios kultūros kino kūrinys, kurį vėliau žiūrovai greit pamirš. Vis tik įžvelgiau ir teigiamų šio serialo akcentų.

Pagrindinė idėja atrodo visai patraukliai: rūkas, gamtoje slypinčios kraupios paslaptys, žmogaus vidiniai perversmai. Kaip ir kiekvieną ko ne siaubo šedevrą lydi kraujas, žudynės ir fiziškai palaužti žmonės, taip ir šį kartą be to neapsieita. Nors visiems suprantama, jog šios temos kartojasi ir yra pasirodžiusios ne viename siaubo kine, tačiau vis vien įdomu, ką unikalaus įstengė sukurti kino kūrėjai. Svarbu užsiminti, jog scenarijus parengtas pagal amerikiečių fantastikos literato, kultinio rašytojo Stiveno Kingo to paties pavadinimo romaną „Rūkas“. Romanas 1981 m. buvo įvertinta dvejais apdovanojimais bei laikoma vienu geriausių rašytojo darbų bei klasikiniu kūriniu savo kategorijoje. 2017 m. išleista knygos ekranizacija sulaukė įvairių kritikų replikų bei dvipusių nuomonių. Kūrėjas yra danų režisierius Christian Torpe, kuris specializuojasi dažniausiai kurdamas mokslinės fantastikos kino kūrinius plačiai auditorijai. „Rūkas“ buvo atšauktas amerikiečių kabelinės televizijos „Spike“ vos tik buvo baigtas rodyti pirmasis sezonas. Be to, knygos gerbėjai turi galimybę peržiūrėti ir susidaryti nuomonę apie pagal tą pačią novelę sukurtą filmą, kuris taip pat pavadintas „Rūkas“ ir išleistas 2007 m.

Trumpai apie siužetą

Meino valstijoje, Bridžvilo mieste gyventojus šiurpina paslaptingas rūkas, kuriame slypi kažkas nepaaiškinamo. Rūkas aptemdo visą tolimesnį horizontą bei blokuoja matomumą. Miesto gyventojai įsitikina, jog situacija yra kebli, kuomet pastebi įvairias anomalijas ir keistus fenomenus. Drąsiausieji, kurie įžengia į rūko apsuptas erdves, staiga dingsta arba yra nužudomi iš karto. Ilgainiui rūkas išplinta ir užgožia didelę dalį kaimynystės, pagrindiniai herojai įkalinami prekybos centre, bažnyčioje ir ligoninėje. Tačiau žvelgdami į rūką serialo herojai išvysta save: atskirus praeities segmentus, didžiausias baimes, kaltę, personažų likimai priklauso nuo jų pačių elgesio ir reakcijų. Kiekvienoje serijoje plėtojami personažų skirtingi išgyvenimai, gyvenimo traumos ir netikėtumai.

Kritika

Pirmoji serija pasirodė daug nežadanti ir joje koncentruojamasi labiau į visuomenines ydas, o ne rūko apsuptas anomalijas. Pirmajame epizode žiūrovas labiau supažindinamas su personažų kasdiene aplinka ir gyvenimo ypatybėmis. Jauni tėvai Eve ir Kevin kenčia nuo kenksmingos darbinės aplinkos ir sielvartauja, kuomet jų paauglė dukra mokyklos vakarėlyje patiria seksualinį priekabiavimą. Senjorų pora mėgaujasi oriu gyvenimu atokiame kampelyje, tačiau greitai viską aptemdo tragiškas įvykis. Vienas karininkas netikėtai atsiduria miške ir pajunta pavojų aplinkoje, kuomet mįslingai dingsta jo šuo. Taip pat dažnai pasirodo ir priklausomybių turinti jauna moteris, jau spėjusi turėti reikalų su kriminaliniu pasauliu ir agresyviomis muštynėmis. Pirmoji serija yra ganėtinai ištęsta, joje persipina daug siužetui nereikalingų dialogų ir įvykių. Pavyzdžiui, jaunų tėvų ginčas dėl būsimojo vakarėlio, į kurį ketina eiti jų dukra, bei pačios vakarėlio scenos primena jaunuoliams skirtą ir intrigų kupiną melodramą, o ne fantastinį siaubo kūrinį.

Pradžioje tarsi nagrinėjamas paauglių abejingumas, lytinio švietimo svarba, visuomenės atstumtųjų dalia ir kriminalinio pasaulio užkulisiai. Tačiau nevalia prieiti prie skubotų išvadų ir vienos serijos pagrindu spręsti apie viso produkto turinį. Visi išplėtoti įvykiai vėliau padės suprasti tamsias personažų gyvenimo puses ir atskleis tikrąjį siaubą. Vis dėlto, tiek man, tiek kitiems internautams bei žymiems kritikams nusivylimą kėlė jau pirmoje serijoje pasirodžiusios žudynės, atvirų žaizdų demonstravimas ir plika akimi įžvelgiami specialiųjų efektų pėdsakai. Serijose itin dažnai pasirodo scenos, kuriose matomi sunkiai sužaloti žmonės su įvairiais išvaizdos defektais. Nekyla abejonių, jog tai pigus triukas, kuriuo sėkmę išbando dauguma siaubo filmų kūrėjų. Kritikai neslepia, jog „Rūkas“ yra ganėtinai lengvai nuspėjamas ir ne toks dinamiškas. Pavyzdžiui, Alex tapimas seksualinio smurto auka buvo juntamas anksčiau nei kūrėjai to tikėjosi. Be to, juntama ir tai, jog Alex personažo drama bandoma sukurti bereikšmį konfliktą ir išlaikyti žiūrovo dėmesį. Taip pat nėra itin tragiškų siaubo scenų, kurios keltų išgąstį. Vietomis gan nesunkiai išlaikoma įtampa, pasitaiko keli „šokliai“ (jump scare), tačiau net ir jautrius žiūrovus tai pernelyg netrikdytų.

Knyga ir ekranizacija

Stiveno Kingo novelė pasakoja apie rūko apsuptyje esančius siaubus ir priverčia personažus sukti galvą, įveikti save ir gelbėtis. Veikėjai nenustoja galvoti, ką slepia rūkas ir ką daryti vardan žmonių gerovės. Tačiau kūrinys nėra apie slypinčius monstrus, kraujo praliejimus ar masines žudynes. Tai tik paviršutiniškos vizualizacijos mėgstantiems siaubo ir fantastikos elementus. Stivenas Kingas novelėje perteikia žmogaus vidines kovas ir savijautą nežinomybės būsenoje. Būtent rūkas personažams yra nežinomybė, su kuria netikėtai susidūrus kiekvienas praranda nuovoką ir gebėjimą racionaliai mąstyti. Kūrinys perteikia, kaip nežinomi reiškiniai sužadina primityvius instinktus ir nesąmoningą elgesį. Pasakojama apie tai, kaip staigios personažų reakcijos į ekstremalias situacijas atskleidžia tikrąjį žmogaus charakterį ir savanaudiškumą. Be antgamtinių būtybių vaizdavimo, kartu tai kūrinys apie baimę bei kaip ji išprovokuoja vienokį ar kitokį elgesį.

Tačiau režisierius Christian Torpe novelę suvokė kiek kitaip arba itin norėjo perteikti savąją interpretaciją. Serialas yra labiau ne apie baimę ar žmogų, bet kas konkrečiai slypi rūke. Vien iš pirmosios serijos žiūrovas yra priverčiamas tik akcentu tapusia paslaptinga migla ir svarstyti, kokios keistenybės joje slepiasi. Seriale pernelyg daug veiksmo sutelkta į vabzdžių gausą, nuodus ir visų jų kilmę. Iš tikrųjų, novelė ,,The mist“ yra psichologinis siaubo kūrinys, tačiau režisierius išbraukė pirmąjį žodį ir pagamino dar vieną fantastinį ir įvairių gyvių kupiną TV serijų komplektą, kurių jau yra prisižiūrėjęs kiekvienas siaubo fanatikas.

Nors internete vyrauja daug kritikos, su kuria aš iš dalies galima sutikti, serialaspagirtinas už specialiuosius efektus bei įvairias vizualizacijas ir operatoriaus darba. Smagu ir tai, kad nematyti garsių Holivudo aktorių, pasirodančių beveik kiekvienoje premjeroje. „Rūke“ pasirodę aktoriai teikia kūriniui savitumo ir išskirtinumo. Nors siužetas ir kiek nuspėjamas, tačiau lengvai įtraukiantis ir kiekviena serija neprailgsta. Mėgstantiems siaubo kino juostas tai bus malonus ramaus vakaro praleidimas. Tai nėra įspūdingiausias siaubo kino kūrinys, tačiau peržiūrėti, įsitikinti ir susidaryti asmeninę nuomonę verta.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: