Asociatyvi nuotrauka (pexels.com)

Įprasta manyti, kad rausvi skruostai – geros sveikatos ženklas. Tačiau tuomet, kai skruostai rausta ne po fizinio krūvio, ne iš jaudulio ar gėdos, tai gali būti signalas, jog oda susiduria su itin nemalonia liga – rožine. Pastebima, kad šiuo metu susirgimų rožine skaičius sparčiai auga. Ir nors anksčiau ši odos liga dažniausiai užklupdavo brandesniame amžiuje, dabar dėl veido paraudimo ar rožinių spuogų nusiskundimų turi vis daugiau jaunų žmonių.

Kas išprovokuoja rožinės atsiradimą? Kaip gydoma ši didelį diskomfortą kelianti odos liga? Ar įmanoma visiškai išgyti? Atsakymus į šiuos klausimus svarbu sužinoti kiekvienam, nes nuo rožinės nėra apsaugoti nei jauni, nei vyresni, nei moterys, nei vyrai.

Kas išduoda, jog sergama rožine?

Rožinė laikoma viena klastingiausių odos ligų, nes ne visuomet pavyksta ją pastebėti laiku. Neretai ši odos liga supainiojama su natūraliu veido rausvumu, akne ar kitomis odos problemomis. Laiku nepastebėjus rožinės ir nepradėjus veiksmingo gydymo ši liga progresuoja ir sukelia negrįžtamus pakitimus odoje. Todėl tam, kad rožinės gydymas būtų efektyvus, visų pirma, reikia ją diagnozuoti kuo anksčiau. Dėl tikslios diagnozės, visada rekomenduojama kreiptis į savo srities specialistus – gydytojus dermatovenerologus. Rožinę galima įtarti pagal šiuos simptomus:

  • Veido paraudimas. Pagrindinis ir pirminis šios odos ligos simptomas yra veido paraudimas, kuris gali atsirasti ir praeiti. Dažniausiai paraudimas atsiranda centrinėje veido dalyje – nosies ir skruostų srityje, centrinėje kaktos srityje ar ant smakro. Kita rožinės stadija – nuolatinis veido paraudimas, kuris gali būti panašus į saulės nudegimą.

  • Išsiplėtusios kraujagyslės. Dar vienas simptomas, įspėjantis apie rožinę – nosies ir skruostų srityse išryškėjusios kraujagyslės.

  • Gumbeliai ir spuogeliai. Taip pat rožinė gali pasireikšti ir bėrimais. Gumbeliai ir spuogeliai, atsirandantys dėl rožinės, nuo aknės skiriasi tuo, jog neturi riebalinių liaukų kamščių. Dažniausiai tokie spuogai atsiranda centrinėje veido dalyje – ant nosies, skruostų, kaktos, smakro.

  • Odos sustorėjimas. Kai kuriais atvejais sergant rožinė gali pastorėti oda. Toks odos pastorėjimas dažniausiai atsiranda nosies srityje ir yra vadinamas rinofima. Sergant rinofima, nosies oda pakeičia dydį, formą ir spalvą – tampa rausva, grublėta, porėta.

  • Sudirgusios akys. Rožinė paliečia ne tik veido odą, bet ir akis. Pasitaikantys rožinės simptomai – akių paraudimas, dirginimas, sausumas, patinusių akių ir vokų pojūtis.

Kaip gydyti ir ar įmanoma išgyti?

Pastebėjus bent vieną iš aptartų simptomų būtina apsilankyti pas specialistus, atlikti išsamius tyrimus ir sužinoti, ar odos problemų priežastys yra būtent rožinė. Vis tik reikia nusiteikti, jog ši odos liga nėra pilnai išgydoma, tačiau laiku imantis tinkamų gydymo priemonių galima pasiekti puikių rezultatų ir gerokai sumažinti arba ilgesniam laikui visiškai pašalinti veido odos raudonį bei rožinius spuogus. Kokiais būdais gydoma rožinė?

  • IPL terapija. Šiuo metu rožinės gydymas itin veiksmingai atliekamas intensyvios pulsinės šviesos (IPL) terapijos dėka. Ką reiškia žinoti apie šį gydymo būdą? IPL technologija naudojama estetinėje medicinoje ir yra saugus, greitas, mokslu pagrįstas gydymas, galintis pašalinti dėl rožinės išsiplėtusius kapiliarus ir pristabdyti jų tinklo plėtimąsi. IPL technologija nuo kitų lazerinių sistemų skiriasi tuo, jog leidžia gydytojui dermatovenerologui parinkti individualius parametrus ir prisitaikyti prie skirtingų odos tipų bei indikacijų, todėl pasiekiami itin efektyvūs rezultatai – veido raudoniui pašalinti pakanka vos kelių procedūrų. Ši procedūra tinkama tiek moterims, tiek vyrams, jos dėka susigrąžinama skaisti bei lygi veido oda, kuria džiaugiamasi ne vienerius metus.

  • Lazerinė technologija. Diskomfortą keliantis odos raudonis gali būti gydomas pasitelkus inovatyvias lazerines technologijas. Rožinės gydymas lazeriu yra saugus, nesukeliantis skausmo ir šalutinio poveikio, o svarbiausia, kad pasiektas efektas leidžia pamiršti rožinės kamuojamos odos problemas ne vieneriems metams.

  • Vaistai. Rožinės gydymui taip pat naudojami vaistai. Atsižvelgus į ligos sudėtingumą reikiamus vaistus paskiria specialistai, tai gali būti: vaistai tepami ant odos, geriamosios tabletės ar antibiotikai. Nuolat vartoti vaistų nuo rožinės nereikia – tam tikrą laiką trunkantis gydymo kursas paskiriamas ligai paūmėjus. Vis tik geriausiems rezultatams pasiekti dažniausiai siūlomas kombinuotas gydymas: tepamais arba geriamais vaistai, IPL terapija arba lazeriu.

Dėl ko atsiranda rožinė ir kaip nuo jos apsisaugoti?

Rožinės atsiradimo priežasčių yra daug ir įvairių. Vienomis dažniausių laikomos: odos erkutės, kurių sergantys rožine turi daugiau nei kiti, paveldimumas, Helicobacter Pylori bakterija. Taip pat rožinės atsiradimą gali įtakoti ir tokie veiksniai kaip: saulės poveikis, stresas, temperatūrų svyravimai, alkoholio vartojimas, aštrus maistas. Kadangi rožinę sukeliančių priežasčių sąrašas yra gan ilgas, susirgti šia liga gali bet kas, o ypatingai ši liga taikosi į 30–50 metų, šviesaus gymio žmones. Kyla klausimas: ar įmanoma apsisaugoti? Geriausia rožinės prevencija – dėmesys sveikam gyvenimo būdui ir atidi jautrios odos priežiūra. Tad siekiant išvengti klastingos odos ligos ar norint ją suvaldyti, verta atkreipti dėmesį į šiuos patarimus:

  • Nepiktnaudžiaukite saulės voniomis ir būtinai naudokite SPF apsaugą. Įrodyta, jog ultravioletiniai spinduliai bei nudegimai saulėje gerokai padidina riziką susirgti rožine.

  • Atsisakykite žalingų įpročių, tokių kaip per didelis alkoholio vartojimas, rūkymas.

  • Turint jautrią, sausą, dirglią odą, naudokite specialias veido priežiūros priemones, kurios drėkintų odą, stiprintų kapiliarus.

  • Venkite aštraus maisto, išsiugdykite sveikos ir subalansuotos mitybos įpročius.

  • Patartina vengti pirčių ir kitų didelių temperatūros svyravimų.

Žinoma, tam tikrais atvejais net ir vadovaujantis minėtais patarimais rožinė yra neišvengiama, nes šią ligą galima paveldėti. Vis tik numoti ranka į sveiką gyvenimo būdą ir tinkamą odos priežiūrą nereikėtų, nes tai efektyviai veikia kovojant su šia odos liga.

Geriausią gydymą paskirs specialistai

Kalbėti apie rožinės atsiradimo priežastis ir jos gydymo būdus yra viena, o imtis išties veiksmingo gydymo – visai kas kita. Todėl primename, jog susidūrus su šia nemalonia odos liga negalima delsti ir yra labai svarbu kreiptis į gydytojus dermatologus, kurie tikslingai įvertinę simptomus paskirs labiausiai tinkantį gydymo būdą ir padės susigrąžinti sveiką odą.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: