Pixbay.com archyvo nuotr.

„Facebook“ socialinis tinklas suvaidino svarbų vaidmenį potencialių migrantų iš Artimųjų Rytų antplūdžiui prie Lietuvos ir Lenkijos sienų. Nuo melagingos informacijos skleidimo iki nelegalių paslaugų pasiūlymų: socialiniai tinklai sustiprina migracijos krizę Rytų Europoje ir padeda kontrabandininkams pasipelnyti iš beviltiškų žmonių, bandančių pasiekti Europą.

Nesąžiningi žmonių kontrabandininkai siūlo savo paslaugas, o melaginga informacija dideliu greičiu plinta „Facebook“ grupėse. „New York Times“ paskelbtame straipsnyje aprašoma Mohammado Farajo istorija: Kurdų kilmės irakietis atskubėjo į Minską ir nukeliavo daugiau nei 300 kilometrų, kad pabandytų laiku kirsti Lenkijos sieną, feisbuke perskaitęs, kad ji bus atidaryta lapkričio pradžioje.

Prancūzų žurnalistai pabandė susisiekti su vienu iš daugelio „Facebook“ puslapių, žadančių būsimiems imigrantams saugų patekimą į Europą, administratoriais. Per dvidešimt keturias valandas nuo pranešimo paskelbimo socialiniame tinkle, jiems buvo pateikti telefono numeriai ir užmegztas ryšys su žmonių kontrabandininkų tinklu Irako Kurdistane.

Telefonu pašnekovas – pavadinkime jį Soranu – yra nesukalbamas dėl įkainių: „Jei taikotės į Prancūziją ar Vokietiją, turite sumokėti 12 460 eurų. o vykstant Kroatijos maršrutu, tai šalis, kuri dar neprisijungė prie Europos eismo zonos, bilieto kaina mažėja: 5300 eurų už vizą. Migrantas ateina su pinigais ir pasu, visa kita parūpiname mes. “

Sorano puslapis yra vienas iš dvidešimties prancūzų žurnalistų nustatytų puslapių, kuriuose siūlomos paslaugos Irako kurdų migrantams. Nors Soranas gali pasiūlyti ir mažiau pavojingą nei Baltarusija kelią, yra daug tokių sukčių, kurie ir toliau kursto klaidingas viltis išvykstantiems migrantams. Vėliau emigrantai, užstrigę prie Lenkijos sienos, vėl tampa žmonių kontrabandininkų tinklo grobiu, nepaisant to, kad viskas vyksta Baltarusijos valdžios akyse.

Apkaltintas tyčia išprovokavęs krizę, keršydamas už Europos Sąjungos sankcijas, stumdamas tūkstančius migrantų prie Lietuvos ir Lenkijos sienų, Aleksandro Lukašenkos režimas galėjo prisidengti plintančiomis kaip virusas socialinių tinklų grupėmis, kai kandidatams atvėrė prieigą prie savo teritorijos, išdalindamas tūkstančius vizų.

„Yra daug kelionių agentūrų, siūlančių „paketus“ į Baltarusiją su viza“, – teigia Baltarusijoje įstrigęs Irako kurdas Aminas.

Kaip vienai represiškiausių diktatūrų pasaulyje pavyko į šalį įvilioti tūkstančius migrantų, daugiausia irakiečių ir sirų, suteikiant jiems klaidingus pažadus dėl judėjimo per Europą?

„Facebook“, dabar oficialiai žinomas kaip „Meta“, pakeitus įmonės pavadinimą, pranešė, kad draudžia skelbti veiklą ir informaciją, kurios skatina arba prisideda prie žmonių kontrabandos, ir yra paskyręs specialias komandas stebėti ir aptikti su krize susijusią medžiagą. Įmonė pridūrė, kad bendrovė bendradarbiauja su teisėsaugos institucijomis ir nevyriausybinėmis organizacijomis, siekdama atremti netikrų pranešimų, susijusių su migracija, potvynį.Tačiau reaguojama kaip visuomet per vėlai, ir tik patyrus politikų bei visuomenės spaudimą.

„Žmonių kontrabanda per tarptautines sienas yra neteisėta, o skelbimai, įrašai, grupės ar puslapiai, teikiantys, palengvinantys ar koordinuojantys šią veiklą, socialiniame tinkle „Facebook“ griežtai uždrausti“, – rašoma bendrovės pranešime, – „Šį turinį pašaliname, kai tik apie tai sužinome.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: