Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja. ELTA Dainius Labutis

Reaguodama į šią savaitę plačiai pasklidusią žinią, kuomet Baltarusijos kalėjime mirė jame kalėjęs 53-ejų metų Lietuvos pilietis, baltarusių opozicionierė Sviatlana Cichanouskaja dėl jo mirties kaltina Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos režimą, pabrėždama, kad jam „nėra raudonų linijų“.

Lukašenkos režimas jau daug metų mirtinai kankina savo piliečius, nesuteikia medicinos pagalbos, neleidžia kreiptis į advokatus. Tokios praktikos plitimas užsienio piliečių atžvilgiu buvo laiko klausimas. (…)Dėl savo naudos jis pasirengęs žudyti ir laikyti nežmoniškomis sąlygomis bet ką. Tarptautinės teisės pažeidimai jam jau seniai įprastas dalykas“, – trečiadienį žiniasklaidai išplatintame komentare teigė S. Cichanouskaja.

Ji taip pat pažymėjo, kad būtina sustabdyti žiaurų elgesį su žmonėmis Baltarusijos įkalinimo įstaigose ir patraukti atsakomybėn visus su šiais žiaurumais susijusius asmenis.

Reikalauju, kad Lietuvos valstybei būtų pateikta išsami ir patikima informacija apie Lietuvos piliečio sulaikymo aplinkybes ir jo laikymo sąlygas. Taip pat reikalauju, kad nepriklausomi stebėtojai galėtų patekti į sulaikymo vietas Gudijoje ir įvertinti, ar jos atitinka tarptautinius standartus“, – pridūrė Baltarusijos opozicionierė.

ELTA primena, kad antradienį Baltarusijos laikinajam reikalų patikėtiniui Lietuvoje buvo įteikta nota dėl Baltarusijos teritorijoje praėjusių metų gruodį sulaikyto ir įkalinimo įstaigoje mirusio lietuvio.

Lietuvos konsuliniai pareigūnai nebuvo tinkamai informuojami apie Lietuvos piliečio sulaikymą ir jo pagrindus, apie piliečio sveikatos būklę, nebuvo sudarytos sąlygos lankyti sulaikytąjį ir suteikti jam reikiamą konsulinę pagalbą. Tokiais veiksmais Baltarusija šiurkščiai pažeidė Vienos konvenciją dėl konsulinių santykių“, – nurodė ministerija.

Užsienio reikalų ministerija (URM) griežtai reikalauja nedelsiant oficialiai informuoti apie Lietuvos piliečio sulaikymo pagrindus, piliečio būklę sulaikymo metu ir visas susijusias aplinkybes, taip pat patvirtinti minėto piliečio mirties faktą, nurodyti mirties laiką ir vietą, priežastis.

ELTA (ELTA)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: