Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. ELTA Josvydo Elinsko nuotr.

Rusija praėjusią naktį surengė didžiulę mirtinų atakų bangą Ukrainoje, panaudodama daugiau kaip 90 raketų ir 60 Irano gamybos dronų, penktadienį pranešė prezidentas Volodymyras Zelenskis; tai buvo vienas didžiausių pastarojo meto puolimų.

„Naktį buvo paleista daugiau kaip 60 „Šahedų“ ir beveik 90 įvairių tipų raketų, – sakė jis. – Pasaulis kuo aiškiausiai mato, kokie yra rusų teroristų taikiniai: elektrinės ir energijos tiekimo linijos, hidroelektrinės užtvanka, paprasti gyvenamieji pastatai, net troleibusas.“

Ukrainos vidaus reikalų ministerija pranešė, kad per smūgius žuvo mažiausiai du žmonės, 14 sužeista, o trys dingo be žinios.

„Visos mūsų tarnybos dabar dalyvauja likviduojant atakos padarinius. Pavojingose vietose naudojame robotus, kad gelbėtojai patirtų kuo mažiau sužalojimų“, – sakoma jos pranešime.

V. Zelenskis dar kartą paragino Vakarus suteikti daugiau ginklų.

„Rusijos raketos nevėluoja, priešingai nei pagalbos paketai mūsų šaliai. „Šahedas“ neturi tokio neryžtingumo, kaip kai kurie politikai. Svarbu suprasti, kiek kainuoja delsimas ir vilkinami sprendimai“, – sakė jis.

„Mums reikia oro gynybos, kad apsaugotume žmones, infrastruktūrą, namus ir užtvankas. Mūsų partneriai tiksliai žino, ko reikia. Jie tikrai gali mums padėti… Gyvybė turi būti apsaugota nuo šių nežmonių iš Maskvos“, – tęsė V. Zelenskis.

Vienas smūgis penktadienį nutraukė vieną iš dviejų elektros linijų, kuriomis tiekiama elektros energija į didžiausią Europos atominę elektrinę pietryčių Ukrainoje.

„Priešas dabar vykdo didžiausią pastaruoju metu ataką prieš Ukrainos energetikos pramonę“, – feisbuke pareiškė energetikos ministras Germanas Galuščenka, pridurdamas, kad apšaudymas nutraukė „vieną iš elektros perdavimo linijų, maitinančių“ Zaporižios AE.

Šį didžiausią Europoje branduolinės energetikos objektą jau pirmosiomis karo dienomis užėmė Rusijos kariuomenė, tačiau jis yra maitinamas iš Ukrainos elektros linijų.

„Pasaulis aiškiai mato, į ką taikosi rusų teroristai: elektros jėgaines ir elektros tiekimo linijas, hidroelektrinės užtvanką, eilinius gyvenamuosius namus, net troleibusą. Rusija kariauja su žmonių kasdienybe. Mano užuojauta per šį teroro išpuolį žuvusių artimiesiems“, – pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymiras Zelenskis..

V. Zelenskis pabrėžė, kad į visus per antpuolį nukentėjusius miestus jau išsiųstos reikalingos tarnybos.

„Žmonėms pagalbą teikia gelbėtojai, elektrikai, regiono ir vietos valdžios atstovai, policija ir komunalinių tarnybų darbuotojai. Be pagalbos niekas neliks. Atkuriamas elektros tiekimas. Praeitą naktį pradėti padarinių likvidavimo darbai Charkive ir jo regione, Zaporižioje, Sumuose, Poltavoje, Dnipre, Odesoje, Chmelnitskyje ir jo regione, Vinicoje ir Ivano-Frankivske“, – pranešė prezidentas.

Jo žodžiais tariant, rusų raketos „nevėluoja, kaip pagalbos paketai Ukrainai“. „Kitaip nei ne kurie politikai, šahedai veikia ryžtingai. Svarbu suprasti, kokia yra gaišaties ir nuolat atidėjinėjamų sprendimų kaina“, – rašė jis.

„Charkivą ir Zaporižią turi saugoti sistemos „Patriot“; būtina oro gynyba, galinti apsaugoti žmones, infrastruktūrą, namus ir užtvankas. Mūsų partneriai gerai žino, ko reikia. Jie tikrai mums padės. Tai – būtini sprendimai. Būtina saugoti žmonių gyvybes nuo tų laukinių iš Maskvos“, – rašė V. Zelenskis.

Jūras Barauskas (UKRINFORM) / Živilė Aleškaitienė (AFP)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: