Organizatorių archyvo nuotr.

Nauja Zapyškio vandens gerinimo stotis maždaug dviem tūkstančiams Kauno rajono gyventojų tieks išvalytą, higienos normas atitinkantį geriamąjį vandenį.

„Kačerginei, Kulautuvai ir daliai Zapyškio Vyriausybė šiemet suteikė kurortinės teritorijos statusą, todėl kokybiškas vanduo čia būtinas“, – tvirtino Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas.

Iš ES fondų ir Kauno rajono savivaldybės biudžeto šiam projektui skirta beveik pusė milijono eurų. Statybos darbus atliko ir įrenginius montavo UAB „Eigesa“.

„Vandentvarkai skirtas lėšas stengiamės pirmiausia nukreipti į tas teritorijas, kur opiausios problemos ir daugiausia gyventojų“, – pabrėžė Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Antanas Nesteckis.

Kokybiškas vanduo bus tiekiamas Zapyškio, Dievogalos, Kluoniškių, Kačerginės gyventojams, įstaigoms, Kačerginės vaikų sanatorijai „Žibutė“.

Planuojama, kad naujieji vandens gerinimo įrenginiai galės aptarnauti maždaug 2 tūkst. gyventojų. Vandenvietėje įrengti trys gręžiniai, pripildyti tyro vandens rezervuarai. Išvalytas vanduo atitinka ES Geriamojo vandens direktyvos 98/83/EEC normas ir Lietuvos higienos normą HN 24:2003.

„Iki šiol Kačerginės ir Zapyškio seniūnijose vanduo buvo prasto skonio, jame buvo daug mangano, geležies. Dabar vanduo tiekiamas iš naujų gręžinių. Be to, šiuolaikiniai įrenginiai iš jo pašalina nuosėdas ir pagerina skonį“, – pasakojo UAB „Giraitės vandenys“ direktorius Gitis Urbelis.

Zapyškio stočiai pradėjus veikti visu pajėgumu, 98 proc. Kauno rajone tiekiamo vandens atitiks higienos normas.

Pasinaudojus ES lėšomis, pastatyti ir veikia vandens gerinimo įrenginiai ir kitose pakaunės vietose. Aukštos kokybės geriamasis vanduo iš jų tiekiamas 474 Ilgakiemio, 406 Juragių, 189 Padauguvos gyventojams.

Iki 2020 m. dideli vandentiekio ir nuotekų tinklų statybos darbai vyks Kulautuvoje, Ramučiuose, Šlienavoje, Žiegždriuose, Piliuonoje, kitose Kauno rajono vietose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: