© Verenos Viršilaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Telegram – greičiausia pranešimų siuntimo programa, jungianti žmones per unikalų, visame pasaulyje paskirstytą duomenų centrų tinklą. Viena iš programėlės funkcijų – slapti, neiššifruojami susirašinėjimai. Rusijos valdžia pagrasino uždrausti programėlę dėl tariamos terorizmo grėsmės, kadangi jos saugumo tarnybos negali sekti ir kontroliuoti virtualių pokalbių turinio. Programėlės kūrėjas buvęs populiariausio Rusijoje socialinio tinklo ,,vKontakte” pradininkas – Pavelas Durovas.

,,Telegram” yra pranešimų programa, kuri daugiausia dėmesio skiria greičiui ir saugumui. Tai yra ypatingai greita, paprasta ir nemokama programėlė, kuria galite naudotis visuose savo įrenginiuose tuo pačiu metu – jūsų pranešimai bus sinchronizuojami bet kuriame iš  jūsų išmaniųjų telefonų ar  planšetinių kompiuterių.

Naudodami ,,Telegram” galite siųsti bet kokio tipo žinutes, nuotraukas, vaizdo įrašus ir failus (pvz., Doc, zip, mp3 ir tt), taip pat kurti grupes iki 5000 žmonių arba kanalus tiesioginiam transliavimui (neribotam auditorijos skaičiui). ,,Telegram” yra kaip SMS ir elektroninis paštas kartu – gali rūpintis visais jūsų asmeniniais ar verslo pranešimų poreikiais. Jeigu programėlė labiau domina dėl nuotraukų komunikavimo, Telegram siūlo  animuotą GIF paiešką, naujausią foto redaktorių ir atvirą lipdukų platformą. Be to, nereikia nerimauti dėl programėlės užimamos vietos diske.

Naudodamiesi ,,Telegram” talpyklos valdymo galimybėmis, programėlė telefone gali beveik neužimti vietos. Tie, kurie siekia papildomo privatumo, turėtų išmėginti išplėstinius nustatymus ir gana revoliucinę politiką: jei norite slaptų susirašinėjimų, išbandykite  įrenginio slaptus pokalbius su slaptais pranešimais, nuotraukomis ir vaizdo įrašais bei užrakinkite programą naudodami skaičių kodą.

Pagal naujus Rusijos duomenų apsaugos įstatymus nuo 2017 m. sausio 1 d. visos užsienio technologijų bendrovės turėjo saugoti pastarųjų 6 mėnesių savo piliečių asmens duomenis ir šifravimo raktus, tam, kad pasidalintų su valdžios institucijomis pagal reikalavimą.

Shachmatai

© KaunoZinios.lt nuotr.

Negavusios prieigos prie ,,Telegram”, Rusijos valdžios institucijos padidino spaudimą bendrovei, sakydamos, kad teroristai pasinaudojo ,,Telegram” programa, kad įvykdytų mirtiną savižudžių sprogdinimą Rusijoje. Tai parodė, kad valdžios institucijos rimtai stengėsi užblokuoti ,,Telegram” dėl nacionalinio saugumo priežasčių. Durovas atsakė, kad programa užblokavo tūkstančius su terorizmu susijusių kanalų, ir jei Rusija ją uždraus, teroristai tiesiog pereis į kitą konkurentų paslaugą.

Galiausiai ,,Telegram” neatlaikė spaudimo, nes bijojo, kad tai gali pakenkti daugiau nei 6 milijonų Rusijos naudotojų privatumui. Rusijos federacinė ryšių, informacinių technologijų ir žiniasklaidos priežiūros tarnyba trečiadienį (2017-06-28) pranešė, kad Telegram jau pateikė visus reikiamus duomenis. Tokiu būdu  Telegram pradėjo ,,dirbti“ Rusijos federacijos teisės sistemoje”, – sakė Rusijos sargybinis Alexander Zharov.

,,Telegram” pranešimų programos įkūrėjas Pavelas Durovas sutiko, kad jo programėlė būtų įregistruota Rusijoje po valdžios institucijų spaudimo, tačiau sakė, kad niekas neatskleis konfidencialių naudotojo duomenų. Rusijos ryšių reguliavimo tarnyba “Roskomnadzor” grasino užblokuoti pranešimų programą, jei įkūrėjas nepateiks informacijos, reikalingos norint įdėti programą į oficialų vyriausybės informacijos platintojų sąrašą.

Durovas vėliau pareiškė, kad jis buvo laimingas, kad Telegram oficialiai įregistruotas Rusijoje, ir niekada nerizikuotų programėlės naudotojų privatumu. ,,Mes nesilaikysime <…> įstatymų, kurie nesuderinami su Telegram konfidencialumo politika arba neapsaugo  žmonių asmeninio gyvenimo”, – sakė Durovas.

Taip pat skaitykite: Facebook įkūrėjas Markas Zuckerbergas: „Aš nesu driežažmogis“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: