Kreacionizmas – tai tikėjimas, savo pagrindine tiesa laikantis tai, kad Dievas yra absoliutus ir vienintelės žemės bei dangaus kūrėjas, sukūręs šį pasaulį vien savo valia. Nors visos didžiosios religijos teigia panašiai, kreacionizmo atstovai išsiskiria tuom, kad atkakliai ir netgi šiek tiek beprotiškai neigia viską, kas prieštarauja tiesiogiai interpretuojamai Biblijai. Tokių dalykų tarpe atsiduria ir visuotine tiesa pripažinta Darvino evoliucijos teorija.

Nors kreacionistai nepripažįsta daugelio mokslo tiesų, visų gyvybės formų vystimosi teorija evoliucinu būdu, Čarlzo Darvino aprašyta knygoje „Rūšių atsiradimas“, ypač užkliūna tradicinio kreacionizmo atstovams. Jie neigia teoriją, kad visi gyvi ir mirę organizmai natūralaus proceso metu yra išsivystę iš kitų gyvybės formų. Taip pat neigiami kiti teorijos aspektai, kaip tai, kad rūšių populiacijų didėjimas privedė prie kovos už išlikimą, kad organizmai skirtingi dėl skirtumų paveldėtuose genuose (vadinamų genų mutacijų) ir kad kova už išlikimą privedė organizmus prie natūralios atrankos, po kurios išliko tik stipriausi.

Kreacionizmo atstovai tiki, kad viskas, kaip yra dabar, buvo sukurta Dievo, ir nei vienas organizmas neišsivystė savaime. Jie taip pat neigia ir žmogaus išsivystimo iš bezdžionės teoriją. Jų manymu, australopitekai ir neandartaliečiai yra grynakraujai žmonės, o morfologinius skirtumus tikintieji aiškina tuo, kad šie senovės „žmonės“ tiesiog sirgo rachitu ar artritu.

Flinstounai

Tačiau visuotinai pripažintų teorijų neigimas nėra keisčiausias kreacionistų įsitikinimas. Šios religijos atstovai taip pat tiki, kad žmonės ir dinozaurai senovėje gyveno tuo pačiu metu. Anot jų, tokia teorija paaiškina tai, kodėl slibinai ir drakonai taip dažnai pasirodo senovės mitologijoje ir liaudies pasakose.

Negana to, kreacionistai taip pat tvirtina, kad šalia Paluksio upės Teksaso valstijoje, prie dinozaurų pėdsakų buvo rasti žmogaus pėdsakai, patvirtinantys jų teorijas. Jų įsitikinimu, didžiojo potvynio metu žemėje buvusios fosilijos buvo „sugadintos“ ir būtent dėl to mokslininkai klaidingai mano, kad dinozaurai gyveno Žemėje milijonais metų anksčiau už žmones.

Realūs, moksliniai įrodymai sako, kad žmonės Žemėje atsirado prieš 200000 metų – ilgai po dinozaurų išnykimo t. y. 65 milijonais metų vėliau. Kai kurie kreacionistai taip pat teigia, kad DNR, genetinė informacija, kurią tirdami ląsteles mokslininkai gali perskaityti ir suprasti, yra vienas iš Dievo visagališkumo įrodymų. Pasak jų, šios informacijos nebūtų įmanoma perskaityti jei visažinis Dievas nebūtų pats jos „rašęs“.

Kreacionizmas 2

Iš pažiūros keistoko tikėjimo atstovų pasaulyje yra pakankamai daug. Jungtinėse Amerikos Valstijose neokreacionistai ir kreacionizmo mokslininkai netgi stengiasi savo teorijas paversti dėstytinu dalyku, kurio mokyklose būtų mokomi amerikiečių vaikai. Tačiau pagal Amerikos konstituciją, viešosios mokyklos turi būti neutralios religijos atžvilgiu, o kreacionizmo dalykas yra per daug susijęs su religija, kad būtų dėstomas. Amerikos teismų sprendimu, kreacionistams į mokyklas savo teorijų atnešti nepavyko iki šiandienos. Tačiau Amerikos kreacionistai gali džiaugtis tuo, kad Kentukyje stovi 25 milijonų dolerių vertės kreacionizmo muziejus.

2006-aisiais BBC atliktas tyrimas atskleidė, kad mažiau nei 50 procentų britų priima evoliucijos teoriją kaip geriausią gyvybės Žemėje išsivystimo paaiškinimą. Negana to, daugiau nei 40 procentų apklaustųjų pritarė, kad kreacionizmo ar neokreacionizmo teorijų turėtų būti mokoma mokyklose. Kai kurios krikščioniškos mokyklos Didžiojoje Britanijoje jau moko savo mokinius ir evoliucijos teorijos, ir kreacionizmo.

Taip pat skaitykite: Pasaulio religijos. Melanezijos krovinių kultas

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: