Organizatorių archyvo nuotr.

Kaune, naujoje Nevyriausybinių organizacijų bendradarbiavimo erdvėje (Vaidoto g. 115) VšĮ „Blaivi laisvė“ įsteigė pirmą Lietuvoje priklausomų asmenų šeimos dienos centrą, kur apsisprendusiems sukti blaivystės keliu padedama atgauti socialinius gebėjimus.

Viena iš tokių paslaugų – individuali pagalba darbo paieškose. Atvykstančius į šeimos dienos centrą tokia paslauga netgi stebina – juk įprasta, kad individualiai darbą surasti atskiras konsultantas padeda tik aukščiausio rango specialistams, darbą keičiančiams vadovams.

Tuo tarpu Priklausomų asmenų šeimos dienos centre priimami žmonės, kurie neseniai gydėsi nuo priklausomybių, tačiau vis dar jaučia, kad „žemė slysta iš po kojų“ – tai yra, kad jiems vis dar yra nelengva integruotis į visuomenę.

Konsultantas Priklausomybių asmenų šeimos dienos centre nuodugniai ir detaliai išaiškina, rodos, paprastus dalykus – kaip užpildyti gyvenimo aprašymą (CV) ar kaip elgtis pokalbio metu. Neretas buvęs priklausomas asmuo šiuos įgūdžius jau būna praradęs.

Alkoholio vartojimas gali turėti ilgalaikes ir trumpalaikes pasekmes asmens „pasirengimui dirbti“. Neretas asmuo baiminasi dėl „baltų tarpų“ įsidarbinimo istorijoje, fakto kad praeityje jis ar ji vartojo alkoholį atskleidimo, ir iš to galima kilsiančios diskriminacijos darbe („buvęs pijokas“).

Ilgametė patirtis rodo, kad pagalba ieškant darbo asmeniui, kuris neseniai atsisakė alkoholio – nėra lengvas dalykas. Pirmiausia, tokį asmenį reikia motyvuoti iš tikrųjų ieškoti užimtumo, o ne imituoti darbo paieškas, ką jis ar ji neretai darydavo praeityje.

Dažnai patariama, kad neseniai nustojęs vartoti alkoholį asmuo rinktųsi nestresuojantį darbą su aiškia dienotvarke ir pastoviomis užduotimis. Darbas, kuriame daug streso, reikalavimų ar iššūkių – ne visada rekomenduojamas dar sveikstančiam asmeniui. Netinkamai pasirinktas darbas su netinkamais bendradarbiais gali vesti prie atkryčio“, – sako „Blaivi laisvė“ vadovas, konsultantas Virginijus Spaičys.

Projektas „Kompleksinės socialinės reabilitacijos paslaugos socialinės rizikos suaugusiems asmenims: priklausomų asmenų šeimos dienos centras“ įgyvendina net kelis tikslus – prasmingai užimti sveikstančius žmones, padėti socialinės rizikos šeimų nariams suprasti priklausomybės ligos procesą, identifikuoti kopriklausomybę, burtis į savipagalbos grupes, o taip pat padėti pradėti darbinių – profesinių įgūdžių atkūrimą.

Už pateikimą informaciją atsakinga VšĮ „Blaivi laisvė“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: