Vaida Kurpienė: žalumynus derėtų vartoti visus metus

Paskelbė: KaunoŽinios.lt redakcija Data: 2016-09-20 09:21

Spausdinti | Komentarai

Vaida Kurpienė / © Roberto Daskevičiaus nuotr.

Petražolių, bazilikų, rozmarino ir kitų prieskoninių žolelių panaudojimas kulinarijoje labai įvairus – nuo maisto paskaninimo iki padažų, užtepėlių ar net aliejaus gamybos. Tačiau, pasak sertifikuotos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, dar svarbiau atkreipti dėmesį ne tik į skonines, bet ir organizmui naudingąsias žalumynų savybes. Dėl galimai gydomųjų bei įvairių ligų simptomus mažinančių savybių, prieskonines žoleles patariama naudoti ne tik sezono laikotarpiu, bet ir visus metus.

„Žalumynuose gausu chlorofilo, kuris turi stiprių antioksidacinių savybių, gali padėti išvengti anemijos, sumažinti nesveiko maisto įtaką organizmui. Taip pat chlorofilas mažina blogą burnos kvapą, padeda išgyti žaizdoms, – sako studijos „Sulieknėk sveikai“ įkūrėja V. Kurpienė. – Įvairios žolelės pasižymi skirtingomis naudingosiomis savybėmis, todėl jų reikėtų vartoti ne tik vasaros sezonu, bet visus metus. Net jei ir neturite nuosavo daržo, ant palangės visada atsiras vietos bazilikų ar čiobrelių vazonėliui.“

Pasak mitybos specialistės, žalumynų nauda pastebėta jau labai seniai – ne veltui sunegalavus, rekomenduojama gerti įvairių žolelių arbatų ar daryti jų kompresus. Žalumynai ne tik gydo, bet ir yra naudojami apsisaugoti nuo įvairių ligų ar sutrikimų. Anot V. Kurpienės, mitybos racione dėl skirtingų skonio bei gydomųjų savybių turėtų figūruoti įvairūs augalai.

Penki dažniausiai vartojami žalumynai ir jų nauda organizmui:

  1. Petražolės. Jose gausu mineralų (geležies, cinko, fluoro, kalio, fosforo) bei A, B ir E grupės, C vitaminų. Yra inulino – keturis kartus mažiau kaloringo angliavandenio, didinančio kalcio ir magnio įsisavinimą, skatinančio žarnyno mikrofloros augimą bei padedančio mažinti vėžio riziką. Petražolė padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl rekomenduojama sergantiems diabetu. Šis žalumynas taip pat padeda mažinti aukštą kraujospūdį, gerina regėjimą. Vartojama šlapimo išskyrimui skatinti, nuo prostatos uždegimo bei vidurių pūtimo.
  2. Bazilikai. Jų eteriniame aliejuje gausu bakterijas ir virusus naikinančių medžiagų, todėl šis prieskonis vartojamas peršalus, mažinant karščiavimą. Taip pat bazilikai mažina kraujospūdį, gydo žaizdas, opas, egzemas, dezinfekuoja burnos ertmę, padeda išvengti dantų ėduonies, gelbsti kovojant su depresija ar nemiga. Baziliku gydomas reumatas, pykinimas, vėmimas, galvos skausmai
  3. Krapai. Pasižymi tokių pačių mineralų ir vitaminų gausa kaip ir petražolės, tačiau papildomai turi vitamino P, kuris stiprina kraujagyslių bei kapiliarų sieneles ir mažina jų pralaidumą. Krapai šalina šlakus, skatina šlapimo išskyrimą, padeda normalizuoti kraujospūdį, šalina meteorizmą, gerina virškinimą, juose gausu antioksidantų. Ši žolelė naudojama gydant tulžies akmenligę, hepatitą bei kelių opas.
  4. Kalendra. Itin kvapnaus žalumyno eteriniame aliejuje yra net 11 aktyviųjų medžiagų o lapuose ir sėklose – daugelis mineralų ir vitaminų. Kalendra gerina širdies veiklą, padeda virškinimui, mažina trigliceridų kiekį kraujyje, cholesterolio lygį, skrandžio rūgštingumą. Kalendros ekstraktas turi atpalaiduojančios, į insuliną panašios medžiagos.
  5. Rozmarinas. Rozmarino ekstraktas padeda apsaugoti DNR nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, jame gausu antioksidantų bei vitamino E. Pasižymi organizmą išvalančiu poveikiu, gerina apetitą ir virškinimą, stiprina organizmą, gerina kraujotaką mažina reumatinius skausmus. Rozmarinas naudojamas ir kosmetikos pramonėje, nes padeda stabdyti odos senėjimo procesą, lėtina raukšlių atsiradimą.

„Jeigu prieskoninių augalų neauginate vazonėliuose ar nuosavame darže, greičiausiai susiduriate su dažna problema – kaip išsaugoti jų šviežumą, – sako buities technikos gamintojo „Bosch“ rinkodaros vadovė Baltijos šalims Jovita Liutvinaitė. – Nuskinti ir šaldytuve laikomi žalumynai įprastai nuvysta per savaitę, o kai kurie – dar greičiau. Tačiau kai kurie technologiniai sprendimai, pavyzdžiui šiuolaikiniuose šaldytuvuose esanti „VitaFresh“ sistema, produktų šviežumą išsaugo iki 3 kartų ilgiau. Specialiame stalčiuje palaikoma žalumynams, vaisiams ir daržovėms optimali 0 °C temperatūra bei drėgmė, kuri nuolat cirkuliuodama pailgina maisto produktų gyvavimo ciklą ir išsaugo apie 30 proc. daugiau vitamino C.“

Tiems, kurie žalumynų teikiama nauda nori mėgautis ir žiemą, V. Kurpienė turi kelis patarimus – šaldyti arba džiovinti. Užšaldyti mėgstamas prieskonines žoleles, joms neprarandant gerųjų savybių, – paprasta. Susmulkintus ir ant skardos plonu sluoksniu paskleistus žalumynus dėkite į šaldiklį su greito šaldymo funkcija. Šaldant rekomenduojama pasinaudoti tokiomis įdegtomis sistemomis, kaip „LowFrost“, kuri 25 proc. sumažina šerkšną, atsirandantį ant produktų ir 15 proc. sumažina atitirpinimo laiką. Pasak V. Kurpienės, džiovinti žalumynai taip pat puiki alternatyva šviežiems prieskoniams. Ant skardos bei kepimo popieriaus patieskite žoleles ir džiovinkite ne aukštesnėje nei 37 °C temperatūroje.

Organizatorių archyvo nuotr.

                                                                   Organizatorių archyvo nuotr.

3 idėjos – ką pagaminti iš žalumynų?

  • Bazilikų ir žaliųjų pipirų sėklų aliejus. Jums reikės: 200 g ypač tyro alyvuogių aliejaus, 3 v. š. žaliųjų pipirų sėklų, 25 baziliko lapelių. Žaliųjų pipirų sėklas sumalkite malūnėliu, baziliko lapelius susmulkinkite. Sumaišykite alyvuogių aliejų su bazilikais ir pipirais, gerai išmaišykite mediniu šaukštu ir palikite pastovėti 2 valandas kambario temperatūroje, kad aliejus įsigertų pipirų ir baziliko skonio. Aliejų perkoškite per sietelį ir, supylę į indelius, užsukite bei laikykite šaldytuve. Suvartoti aliejų reikėtų per dvi savaites.
  • Sumuštinis su žolelių sviestu. Jums reikės: 35 g pilno grūdo bemielės duonos, 10 g sviesto, 10 g česnako, 2 g druskos, 1 g čiobrelių, 2 g baziliko, 1 g raudonėlio. Kambario temperatūros sviestą sumaišykite su žolelėmis, išspaustu česnaku ir druska, sutrinkite iki vienalytės masės. Sviestą tepkite ant duonos.
  • Špinatų užtepėlė. Jums reikės: 100 g špinatų, 100 g raugintų agurkų, poros skiltelių česnako, 1 a. š. medaus, 1 a. š. „Dižono“ garstyčių, 1 a. š. balzaminio acto. Visus ingredientus sudėkite į maišyklę, kol gausite vienalytę tirštą masę.

 

KaunoZinios.lt_logo

Ši informacija yra portalo KaunoZinios.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija ir nurodžius aktyvią nuorodą į KaunoZinios.lt. Parašykite mums adresu info@kaunozinios.lt