ISIS kovotojų nuotr.

Saugumo ekspertai tikina, kad Islamo valstybė (ISIS) per 18 mėnesių prarado net ketvirtadalį savo teritorijos, o tai gali paskatinti grupuotę rengti didesnius teroristinius išpuolius Europoje.

Pagal pateiktus duomenis Islamo valstybės teritorija per ganėtinai trumpą laiko sumažėjo net ketvirtadaliu ir 2016m. liepos 4 dieną jų kontroliuojama teritorija Irake ir Sirijoje siekia vos 63,3 tūkst.kv metrų ir tai gali lemti padidėjusias atakas Viduriniuose Rytuose ir Europoje.

Analitikai spėja, jog kadangi Islamo valstybės kalifato valdymo projektas nepasisekė, manoma, kad bus rengiamas maištas, todėl yra laukiama atakų padidėjimo.

Beveik 300 žmonių žuvo, kai ISIS Irako sostinėje Bagdade įvykdė teroro išpuolį. Tai daugiausiai aukų nusinešęs išpuolis. Didelį aukų skaičių lėmė ir tai, kad dauguma žmonių buvo užspausti pastatų nuolaužose ir sudegė gyvi. Tai milžiniško masto išpuolis po to, kai birželį Irako pajėgos išstūmė Islamo valstybės kovotojus iš Falujos miesto į Vakarus nuo sostinės.

Ekspertai tikina, kad dėl prarastos teritorijos ISIS  keičia taktiką ir šiuo metu jų pagrindinis kovos metodas, tai mirtini išpuoliai prieš civilius, kurie gyvena tankiai apgyvendintuose miestuose. Islamo valstybė nori išlaikyti savo įtaką bei jėgą ir apie tai paskelbti pasauliui.

Šiais metais nuo teroristų buvo išlaisvinti du miestai, tai senovinis Sirijos miestas Palmyra bei Faludža Irake, kuri buvo viena iš svarbiausių džihadistų buveinių. Manoma, kad kompensuoti šiuos pralaimėjus teroristai bandys surengę kitas civilines atakas Sirijoje, Irake bei Europoje.

Taip pat skaitykite: „ISIS“ paskyrą „Twitter’yje“ nulaužę anoniminiai programišiai išsišaipė iš islamistų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: