(c) Organizatorių archyvo nuotr.

2010 m. gruodžio 22 d. Lietuvos švietimo istorijos muziejuje vyko popietė „Atminties spalvų retrospektyva: Vincui Ruzgui – 120“. Buvo pristatyta virtuali paroda, skirta Pedagoginio muziejaus įkūrėjo Vinco Ruzgo (1890 – 1972) 120-osioms gimimo metinėms paminėti. Tai jau ketvirta virtuali paroda iš ciklo „Atminties spalvų retrospektyva“, kada virtualioje erdvėje galime prisiliesti prie mūsų tautos švietimo istorijos ir kultūros atminties lobyno. Manau, kad suprastumėm kas esame, turime atsigręžti į ten, iš kur atėjome… Tokios popietės jau tapo tradicija, palydint senuosius metus, įvertinant  savo nuveiktus darbus bei apmąstant ateities darbų gaires.

Pristatant virtualią parodą buvo demonstruojamos istorinės fotonuotraukos, įvairūs dokumentai, asmeniniai Vinco Ruzgo daiktai, nuveiktų darbų retrospektyva. O nuveikta ne taip jau ir mažai…Vincas Ruzgas visą savo gyvenimą paskyrė savo pirmajai meilei – pedagogikai ir tikrajai aistrai – muziejininkystei. Kaip ir dera anų laikų inteligentui, viską darydavo ne materialinių, o dvasinių paskatų veikiamas. Vincas Ruzgas buvo Pedagoginio muziejaus įkūrėjas (1922 m. lapkričio 18 d.) ir ilgametis jo direktorius, Kauno V. Kudirkos viešosios bibliotekos įkūrėjas ir pirmasis direktorius, pirmųjų lietuviškų gamtos pažinimo vadovėlių autorius ir populiarintojas, žymus visuomenės veikėjas. V. Ruzgas buvo V. Kudirkos bibliotekininkų, Kauno kraštotyros draugijos, „Lietuvos vaiko“, Lietuvos kultūros, Lietuvos mokytojų profsąjungos, Pabaltijo mokytojų profesinės sąjungos ir kitų organizacijų narys, neretai steigėjas ar vadovas (profsąjungų), mokytojų pedagoginių kursų organizatorius, straipsnių spaudoje autorius.

Virtualioje parodoje buvo pristatyta ir naujų, dar niekada niekur neeksponuotų dokumentų. Esame dėkingi Vinco Ruzgo dukrai Daliai Tamašauskienei, kuri labai daug padėjo, įsigyjant naujų eksponatų.  Lig šiol jokiose rašytiniuose šaltiniuose nebuvo minima, kad Vincas Ruzgas  tarpukario Lietuvoje būtų gavęs kokį apdovanojimą. Dabar jau žinome, kad už nuopelnus Lietuvai Vincas Ruzgas 1935 m. vasario 16 d. buvo apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino trečiojo laipsnio medaliu, 1934 m. už ypatingus nuopelnus ugniagesybai  apdovanotas Lietuvos ugniagesių sąjungos garbės ženklu. Virtualioje parodoje buvo ekaponuojami ir kiti naujai įgyti vertingi eksponatai, kaip, pavyzdžiui, Lietuvos universiteto rektoriaus Mykolo Romerio laiškas-sveikinimas Pedagoginio muziejaus veiklos 5-erių metų sukakties proga (1927 m.) , M. K. Čiurlionio galerijos direktoriaus Pauliaus Galaunės telegrama-sveikinimas (1927 m.), Antano Vokietaičio laiškas (1937 m.), doc. Marijos Rudzinskaitės-Arcimavičienės laiškas (1940 m.) ir dar daug kitų eksponatų, kurie labai papildė ir atnaujino Vinco Ruzgo memorialinį kambarį, o kartu  praturtino ir virtualią parodą. Esame įsitikinę, kad tokios popietės, praleistos muziejaus aplinkoje, yra akivaizdi nauda mums visiems, praturtinant savo žinias apie tarpukario Lietuvos švietimą  ir apie žmones, dirbusius ir daug nuveikusius lietuvių tautinės kultūros ir švietimo srityje. Ir kaskart pakartojame, kad tik gerbdami savo tautos istorinę atmintį – kuriame savo kartos ateitį…

Virtualią parodą parengė Lietuvos švietimo istorijos muziejaus muziejininkė Jūratė Jagminienė, apipavidalino dizainerė Indrė Raižienė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: