Julija Navalnaja / Asmeninio archyvo nuotr.

Kremliaus oponento Aleksejaus Navalno našlė Julija Navalnaja antradienį paragino rusus, kurie priešinasi prezidentui Vladimirui Putinui, „nepasiduoti“ ir atmetė Maskvos rinkimų rezultatus kaip „neturinčius jokios reikšmės“.

V. Putinas laimėjo penktąją kadenciją po tris dienas trukusių rinkimų, kuriuose nebuvo opozicijos ir kuriuos nepriklausomi Rusijos rinkimų stebėtojai ir Vakarai pavadino korumpuočiausiais per visą posovietinę istoriją.

Tūkstančiai žmonių Rusijoje ir už jos ribų atsiliepė į J. Navalnajos raginimą paskutinės balsavimo dienos vidurdienį prie rinkimų apylinkių sudaryti ilgas eiles ir taip išreikšti savo nepritarimą V. Putinui.

„Šie rinkimai baigėsi, bet niekas nesibaigė. Priešingai, turime sukaupti jėgas ir dirbti sunkiau nei kada nors anksčiau“, – antradienį vaizdo įraše sakė už Rusijos ribų gyvenanti J. Navalnaja.

„Neturėtume apleisti šio darbo vien dėl to, kad jis neduoda greitų rezultatų, reikia apsišarvuoti kantrybe ir eiti pirmyn“, – sakė ji ir pridūrė: „Rusija bus laisva.“

Maskva teigia, kad V. Putinas rinkimuose gavo daugiau kaip 87 proc. balsų.

„Šių rinkimų rezultatai neturi jokios reikšmės. Putinas nori parodyti pasauliui, kad neva turi didžiulį palaikymą“, – sakė J. Navalnaja.

Ji pažadėjo, kad jos komanda sieks įtikinti tarptautinę bendruomenę nepripažinti V. Putino „teisėtu“ lyderiu ir nesiderėti su juo.

47 metų moteris taip pat padėkojo „visiems iki vieno“ rusams, sekmadienį dalyvavusiems vidurdienio proteste. Ji pati stovėjo eilėje prie Rusijos ambasados Berlyne, kur gyvena didelė Kremliui priešiškai nusiteikusių rusų bendruomenė, ir balsavimo biuletenyje įrašė savo vyro pavardę.

Balsavimas vyko praėjus mėnesiui po to, kai A. Navalnas mirė atokiame Arkties kalėjime.

V. Putinas daugelį metų atsisakydavo viešai ištarti A. Navalno vardą, tačiau sekmadienį sulaužė šią tradiciją, kai pareiškė, kad likus kelioms dienoms iki jo mirties pritarė iniciatyvai iškeisti „poną Navalną“ į neįvardytus rusus, sėdinčius Vakarų kalėjimuose.

A. Navalno komanda teigia, kad V. Putinas įsakė jį nužudyti apsikeitimo kaliniais išvakarėse.

J. Navalnaja pavadino 71 metų V. Putiną „bailiu“ už tai, kad ištarė A. Navalno pavardę tik po jo mirties.

Živilė Aleškaitienė (AFP)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: