Nors D. Trumpas vis dar pirmauja tarp respublikonų partijos kandidatų, jo radikalūs pasisakymai susilaukia vis platesnės kritikos.

Gruodžio 7d. pirmaujantis respublikonų kandidatas JAV prezidento rinkimuose Donaldas Trumpas paskelbė siūlymą uždrausti visiems musulmonams atvykti į Jungtines Amerikos Valstijas. Tai buvo paskelbta po gruodžio 2d. vykusio San Bernardino teroro išpuolio, kuriame žuvo 14 žmonių, dar 24 buvo sužeisti. Jo teigimu, šis draudimas turėtų tęstis iki tol, „kol mūsų šalies atstovai išsiaiškins, kas vyksta“.

Tai nėra pirmas skandalą sukėlęs Donaldo Trumpo siūlymas. Kandidato į JAV prezidentus nuomone, būtina sugrąžinti teroristų tardymo metodą skandinant, pastatyti sieną besiribojančią su Meksika, panaikinti prieinamos sveikatos apsaugos aktą „ObamaCare“. Jis didžiuojasi savo tiesmukumu, laikydamas politinį korektiškumą viena didžiausių šalies problemų. Visada sakydamas tai, ką galvoją D. Trumpas nevengia viešų įžeidinėjimų, rasistinių, ksenofobinių ir seksistinių komentarų.

Lapkritį Trumpas pareiškė matęs, kaip tūkstančiai arabų kilmės amerikiečių džiaugėsi griūnant Pasaulio prekybos centrui. Verta pažymėti, jog Džordžo Bušo kadencijos metu, po 2001m. rugsėjo 11-osios teroro atakos, buvo atsigręžta į musulmonus reiškiant jiems solidarumą ir paramą. Policijos tyrimo metu nerasta jokių Trumpo kaltinimus remiančių įrodymų. Tai jau ne pirmas kartas, kai kandidatas į JAV prezidentus yra kaltinamas neapykantos prieš islamą kurstymu.

Donald_Trump_by_Gage_Skidmore_2

© Gage Skidmore / Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Apklausų tarnybos „Public Policy Polling“ duomenimis, iš 532 apklaustų respublikonus remiančių amerikiečių 30% palaikytų sprendimą bombarduoti Argabahą — išgalvotą miestą iš animacinio filmo „Aladinas“. Ne mažiau neramina ir duomenys, jog 54% amerikiečių palaiko pasiūlymą drausti musulmonams atvykti į Jungtines Valstijas, 46% pritaria, jog duomenų bazėje reikia registruoti visus Islamą išpažįstančius JAV gyventojus, o 28% mano, kad reikia uždaryti visas mečetes esančias Amerikoje.

Ilgą laiką daugelis karštakošio, liežuvio nevaldančio milijonieriaus prezidentinės kampanijos nevertino rimtai. Tačiau jo siūlymas neįsileisti musulmonų sukėlė iki šiol nematytą pasipiktinimų bangą.

Atlantoje, Džordžijos valstijoje rastas grafiti vaizduojantis Trumą svastikos fone. Daugiau, nei pusė milijono britų pasirašė peticiją, raginančią parlamentą apsvarstyti pasiūlymą uždrausti Trumpui lankytis Jungtinėje Karalystėje, dėl nusižengimo įstatymams, kurstant neapykantą. Dėl „pasisakymų, prieštaraujančių Universiteto vertybėms“ Škotijos Roberto Gordono Universitetas iš Donaldo Trumpo atėmė suteiktą garbės daktaro titulą. Šeštadienį vykusiuose JAV demokratų partijos prezidentiniuose debatuose, kandidatė Hilari Klinton pareiškė: „Donaldas Trumpas tampa geriausiu Islamo Valstybės verbuotoju. Rodydami jo antiislamiškas kalbas musulmonams jie prisitraukia naujų radikalių džihadistų.“

Donald_Trump_by_Gage_Skidmore_3

© Gage Skidmore / Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Tačiau Trumpas nusiteikęs laimėti. Nuo kitų respublikonų kandidatų išlaikęs dviženklę persvarą, jis pasitiki savimi. Respublikonams pradėjus reikšti susirūpinimą, Trumpas paskelbė, jog jiems nusigręžus, jis kandidatuos ir be partijos. Tai sukėlė dar didesnį nerimą respublikonų tarpe, kadangi partijos susiskaldymas sudarytų palankias sąlygas demokratų partijos pergalei.

Rodos, vienintelis Donaldui Trumpui komplimentų negailintis liko Rusijos Federacijos prezidentas Vladimiras Putinas. Praeitą savaitę vykusioje metinėje spaudos konferencijoje, jis Trumpą pavadino absoliučiu prezidentinių lenktynių lyderiu, taip pat „labai spalvinga, neabejotinai talentinga asmenybe“.

Politologams didelės nuostabos tai nesukėlė. Tarp Trumpo ir Putino valstybės valdymo supratimo galima įžvelgti daug paralelių. Jie abu neturėdami aiškaus plano populiarumą išlaiko savo tvirto, neklystančio lyderio įvaizdžiu.

Taip pat skaitykite: Trumpas pavadino Merkel migracijos politiką “beprotiška”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: