(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno menininkų namuose penktadienį įvyko susitikimas – diskusija dėl Vilniaus ir Kauno savivaldybių bendradarbiavimo kultūros srityje.

Susitikime dalyvavo mero pavaduotojas Stanislovas Buškevičius, Kultūros bendruomenių ir savivaldos plėtojimo komiteto pirmininkas Raimundas Kaminskas, kiti šio komiteto nariai, Vilniaus miesto savivaldybės mero pavaduotojas Gintautas Babravičius, savivaldybių tarybų Kultūros komitetų nariai, savivaldybių administracijų vadovai, Kultūros skyrių vadovai ir specialistai, kultūros projektų įgyvendinamų Vilniuje ir Kaune vadovai bei kūrybinių sąjungų vadovai.

Diskusijų metu buvo pripažinta, kad apie Kauno ir Vilniaus dvimiestį seniai kalbama, vyksta bendri pasitarimai, bet gerų rezultatų dar nematyti.

Danutė Marcinkevičienė

„Idėja sena, bet jos ryškumas ir apimtys priklauso nuo mūsų. Menininkai gal ir yra tie, kurie dvimiesčio idėją gali pastūmėti“, – sakė Stanislovas Buškevičius.

Kalbėjusieji menininkai ir kūrybinių sąjungų atstovai konstatavo, kad menininkai bendrauja pakankamai pastebimai: vyksta Kauno menininkų koncertai, parodos Vilniuje ir atvirkščiai.

Jų manymu, dvimiesčio idėją turėtų labiau palaikyti politikai. Įgyvendinant europinius projektus miestai turi atitikti tris kriterijus: būti valstybės sostine, uostamiesčiu ir turėti milijoną gyventojų.

„Kultūros projektams įgyvendinti visada pinigų trūksta, bet turint gerus norus, daug ką galima padaryti. Reikia neužmiršti, kad mes turim vieną Lietuvą, todėl turim įgyvendinti bendrus projektus. Kaunas turi vieną istoriją, Vilnius kitą. Reikia tai akcentuoti, sujungti“, – sakė R. Kaminskas.

Susitikimo metu buvo pasirašytas Kauno ir Vilniaus miesto savivaldybių bendradarbiavimo kultūros srityje ketinimų protokolas, kuriame numatoma rengti ir remti bendrus kultūros projektus; keistis profesionalaus ir mėgėjų meno kolektyvais; nuolat keistis kultūros informacija ir leisti bendrus kultūrai bei turizmui skirtus leidinius; organizuoti bendrą kultūros darbuotojų kvalifikacijos kėlimą ir dalintis kultūros vadybos patirtimi; bendradarbiauti rengiant Kultūros dienos minėjimus; įsteigti dvimiesčio kultūros premiją; 2011 m. Vilniuje surengti Kauno dieną; 2012 m. Kaune surengti Vilniaus dieną; dalyvauti miestų festivaliuose ir šventėse, į juos kviesti susigiminiavusių miestų kolektyvus; raginti kultūros institucijas, sudaryti bendradarbiavimo sutartis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: