Donald Trump © Michael Vadon nuotr. / Wikimedia Commons

Oskarą laimėjęs „Socialinio tinklo“ scenaristas ir televizijos serialų „Vakarų sparnas“ ir „Naujienų kambarys“ kūrėjas Aaronas Sorkinas parašė aštrų laišką savo penkiolikmetei dukrai Roxy ir žmonai Julijai Sorkin, jame išreikšdamas kaip jaučiasi Donaldui Trumpui tapus 45 Jungtinių Valstijų prezidentu.

Sorkin Mergaitės,

pasaulis pasikeitė tokiu būdu, nuo kurio aš negalėjau mūsų apsaugoti. Tai baisus jausmas tėvui. Aš neslėpsiu to – tai tikrai baisu. Tai nėra pirmas kartas, kai mano kandidatas pralaimėjo (tiksliau tai 6 kartas), tačiau tai yra pirmas kartas kai laimėjo visiškai nekompetentinga kiaulė su pavojingomis idėjomis, rimtu psichiatriniu sutrikimu, visišku pasaulio nesupratimu ir nenoru mokytis.

Laimėjo ne tik Donaldas Trumpas, bet ir tie kas jį palaikė. Laimėjo Klanas. Baltieji nacionalistai. Lyčių negerbiantys rasistai ir juokdariai. Pikti, jauni balti vyrai manantys, kad repo muzika ir „Cinco de Mayo“ yra grėsmė jų gyvybėms (arba jų gyvenimo kelio baigties priežastis) dabar turi galimybę švęsti. Vyrai, kurie neturi teisės taip savęs vadinti ir manantys, kad moterys, kurių pagrindinis tikslas nėra atrodyti seksualiai, yra baisios, įkyrios ir yra vertos mūsų paniekos, o ne žavėjimosi jomis, kas įtikino prieš moteris nusistačiusius bukapročius visame pasaulyje. Neapykantai buvo suteikta viltis. Apgailėtinas kvailumas buvo užmaskuotas kaip „šviežias pašaliečio balsas,“ kuris bandys „viską supurtyti.“ (O ar kas nors pasivargino paklausti kaip? Ar jis perstatys kėdes Ruzvelto Kambaryje?) Ateinančius ketverius metus Jungtinių Amerikos valstijų Prezidento pareigas vietoje anksčiau ėjusių Vašingtono, Džefersono, Linkolno, Tedžio Ruzvelto, F.D.R., J.F.K. ir Barako Obamos, eis vyras-vaikas, daugiausiai laiko praleidžiantis „Tviteryje“ keršydamas visiems, kurie pasisako prieš jį (ir jų skaičius tik didės). Mes pasidarėme gėdos prieš savo vaikus ir prieš pasaulį.

Pasaulis neturėjo laiko sureaguoti. „The Dow“ perspektyva per naktį sumažėjo 700 taškų. Ekonomistai numato ilgą ir gilų nuosmukį.  Mūsų NATO sąjungininkai yra tikroje baimės būsenoje. Ir kalbant apie baimę, musulmonai – amerikiečiai, meksikiečiai – amerikiečiai ir afrikiečiai – amerikiečiai dreba savuose batuose. Ir mes nesuklystume teigdami, jog dauguma Donaldo Trumpo fanų nėra žydų fanai. Kita vertus, „ISIS“ centre vyksta vakarėlis. Ko tik mes dabar nepadarytume, kad Ričardas Niksonas dabar pakeistų šį smulkų vyro atspindį.

donaldas-trumpas

Donald Trump © Wikimedia Commons nuotr.

Tai ką mums daryti?

Pirmiausia, prisiminkime, kad nesame vieni. Šimtas milijonų žmonių Amerikoje ir dar milijardas visame pasaulyje jaučiasi lygiai taip pat kaip mes.

Antra, mes turime atsikelti iš lovos. Trumpo būrys nori matyti mus (žydus, išsilavinusius žmones, socialiai progresuojančius, elitą ir Holivudo žvaigždes) verkiančius ir aimanuojančius ir kalbančius apie išsikraustymą į Kanadą. Aš jiems to nesuteiksiu ir jūs taip pat. Štai ką mes darysime…

… mes blemba kausimės. (Roxy, tokiai kalbai yra laikas, ir jis yra dabar.) Mes nesame bejėgiai ir neturintys balso. Mes neturime daugumos nei Senate nei Kongrese, bet mes ten turime atstovų. Gerai yra prisiminti, kad dauguma Trumpo komandos narių jam jaučia tą patį ką ir mes. Mes turime pasirūpinti, kad žmonės, kuriuos mes siunčiame į Vašingtoną, įskaitant ir Kamala Harris, pasiimtų su savimi mūsų stiprybę ir nesiliautų dirbę.

Mes turime dalyvauti. Mes turime padaryti viską ką galime, kad kovotume su neteisybe visur kur ją matome – ar tai būtų čekio išrašymas ar atraitytos rankovės. Mūsų šeima yra gana izoliuota nuo Trumpo prezidentinių efektų, todėl mes turime kovoti už kitas šeimas. Mes kovojame už moterį ir jos galimybę rinktis. Mes kovojame už Pirmąjį Pakeitimą ir labiausiai kovojame už lygybę – ne už garantuotą lygų rezultatą, bet už lygias galimybes. Mes turime atsistoti.

Amerika nenustojo būti Amerika dėl praeitos nakties įvykių, todėl ir mes nenustojome būti amerikiečiais ir štai vienas dalykas apie amerikiečius: mūsų tamsiausios dienos visuomet buvo sekamos mūsų geriausių valandų.

Roxy, žinau, kad mano spėjimai praeityje tave nuvylė, bet asmeniškai aš nemanau, kad šis vyrukas išgyvens metus nepadaręs jokio nusikaltimo. Jei jam pasiseks, būnant kvailiu, per ketverius metus nesulaužyti bent vieno įstatymo, mes tuos keturis metus išgyvensim. Ir praėjus trejiems metams nuo šios akimirkos, mes dėl kito kandidato kausimės, mes laimėsime, o jie pralaimės, ir šį kartą jie pralaimės dėl gero tikslo. Brangute, tai bus tavo pirmasis balsavimas.

Mūšis dar nebaigtas, jis tik prasidėjo. Senelis kovėsi Antrajame Pasauliniame kare ir kai jis grįžo namo, ši šalis jam suteikė galimybę susikurti gerą gyvenimą savo šeimai. Aš jo anūkei neperduosiu šalies, kurią kuria neapykanta trykštantis ir kvailas vyras. Jūsų ašaros mane prikėlė ir aš daugiau niekuomet neisiu miegoti dėl jūsų.

Myliu

Tėtis

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: