Filmo „The tiger and the snow“ kadras

Filmas „Tigras ir sniegas“ (angl. The tiger and the snow) – romantinė komedija, 2005 m. sukurta talentingo italų režisieriaus Roberto Beninio (Roberto Benigni).  Juosta gerai įvertinta daugelio kino kritikų, taip pat užkariavusi plačią žiūrovų auditoriją.

„Tigras ir sniegas“ buvo įvertintas penkiais apdovanojimais bei aštuoniomis nominacijomis. Nors kai kurie kino ekspertai kritikuoja filmą už sapno sapne įvaizdį ir „Miegančiosios gražuolės“ pasakos motyvus,  2006 m. filmas pelnė apdovanojimą už geriausią originalią istoriją.

Veiksmas vyksta 2003 metais Romoje. Čia komiškas, tačiau labai talentingas, išsiskyręs literatūros profesorius Atilijus (Roberto Benigni) yra beviltiškai įsimylėjęs Viktorija (Nicoletta Braschi – R. Benigni žmona realiame gyvenime). Atilijaus piršlybos naujai meilei vis baigiasi nesėkmingai, tačiau jis nenuleidžia rankų, nepaisydamas to, jog Viktorija jam nejaučia nieko panašaus, tačiau pasako jam sutiksianti tekėti tik tuomet kai pamatys tigrą vaikštantį ant sniego.  Viktorija išvyksta į Iraką rašyti poeto Fuadas (Jean Reno) biografijos, kuris yra ir labai artimas Atilijaus draugas, ilgus metus praleidęs Prancūzijoje.  Per Irako karą  Viktorija susižeidžia ir Atilijus sugeba pasiekti Bagdadą tik tam, kad išgelbėtų mylimosios gyvybę.  Gulinčią komoje Viktorija jis randa Irako ligoninėje, tačiau čia dėl medicinos trūkumo jos gyvybei gresia pavojus.

Filmo „The tiger and the snow“ kadras

Pagrindiniai veikėjai

Roberto Benigni – populiariausias italų komedijų kūrėjas, įvaldęs aukštą humoro improvizacijų lygį. Įkpėptas Čarlio Čaplino (Charlie Chaplin) ir Peterio Selerso (Peter Sellers), Benigni pirmasis išgarsėjo savo gimtoje šalyje su savo televizijos laida, pasirodęs su keliais šmaikščiais, juokingais pasirodymais. Vienas žinomiausių Benigni monologų „Cioni Mario“ buvo išplėtotas filme „I love you Berlinger“ (1977), po kurio Benigni populiari Itališkų filmų žvaigždė. Filme Atilijus yra atlieka atkaklaus personažo vaidmenį, siekiančio užkariauti mylimą moterį, nuolat atsiduriant įvairiose komiškose situacijose. Jis visiškai nesirūpina tuo ką apie jį mano aplinkiniai ir dėl savo mylimosios yra pasiryžęs padaryti viską – nesvarsto ar yra racionalu skristi į karo varginamą Bagdadą vien tam, kad pamatytų sergančią mylimąją Viktoriją. Šis filmo herojus yra tikros, nesavanaudiškos ir ištikimos meilės ikona.

Nicoletta Braschi – geriausiai žinoma tarptautinėse auditorijose kaip vyro Roberto Benigni bendradarbė. Aktorė yra  įvardijama kaip turinti ypatingą talentą vaidinti kantrias moteris. Nicoletta Braschi yra gavusi nominaciją „Screen Actors Guild“ už vaidmenį filme „Gyvenimas yra gražus“ (angl. Life is beautiful).  Filme aktorė atlieka Viktorijos vaidmenį – visuomet ramios ir kantrios moters rolę. Filmo veikėja dukroms prisipažįsta mylinti Atilijų, tačiau nenorinti lengvai jam to parodyti ir, nepaisydama virpančių jausmų, išlieka ypač rami.

Filmo „The tiger and the snow“ kadras

Kritinės įžvalgos

Žiūrint šį filmą yra gana sunku nesugretinti jo su ankstesniu Roberto Benigni filmu „Gyvenimas yra gražus“. Stebint filmą „Tigras ir sniegas“, susidaro įspūdis, kad kurti pastarąjį filmą autorių įkvėpė būtent ankstesnysis „Gyvenimas yra gražus“. Abiejuose filmuose yra keletas bendrų elementų – abiejuose Benigni atlieka juokingo, apsupto sudėtingų sąlygų, personažo vaidmenį ir abiejuose herojus turi tikslą, kurio atkakliai siekia. Skirtumas tas, jog filmo „Tigras ir sniegas“  turi laimingesnę pabaigą. Nors filme ir galima įžvelgti tam tikrų panašumų su ankstesniais autoriaus darbais, tačiau, nepaisant to, kino ekspertai filmo siužetą įvertino kaip originalią istoriją.

Verdiktas 10/10

„Tigras ir sniegas“ – linksma ir įtraukianti romantinė komedija, kurioje Roberto Benigni įrodo neveltui pelnęs auditorijos pripažinimą ir talentingo komiko vardą. Jautri ir gyvenimiška siužetinė linija leidžia įsijausti į filmo įvykių sūkurį su trumpomis, mintis atpalaiduojančiomis komiškomis situacijomis. Speciali filmo premjera įvyko paskutinę 2006-ųjų Berlyno kino festivalio dieną sausakimšai užpildytuose pagrindiniuose rūmuose. Entuziastingai nusiteikusi auditorija po seanso plojo režisieriui ir aktoriui Roberto Benigni bei visuose jo filmuose vaidinančiai žmonai Nicolettai Braschi beveik 15 minučių, todėl šiltas ir jaukus vasaros vakaras yra puikus metas pasinerti į komiškus ir kartu romantiškus išgyvenimus.

Taip pat skaitykite: Melo išradimas: o kas jeigu tik tiesa, tiesa ir nieko išskyrus tiesą?

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: