Serialo "The Young Pope" kadras

Žinomas reklamos kūrėjas ir kūrybingumo dėstytojas Tomas Ramanauskas drąsiai pažertų kritikos garsiam filmų režisieriui Paolo Sorrentino už jo kurtas reklamas. Vis dėlto, peržiūrėjęs šio italų kino meistro ir Oskaro laureato serialą „Jaunasis Popiežius“ T. Ramanauskas neslepia, kad tokio rafinuoto darbo nematė nuo „Tvin Pykso“ laikų ir išskiria tris pagrindines priežastis, kodėl šį serialą pamatyti būtina.

Neišnaudota galia sprendimas slėptis

Popiežiaus sprendimas slėptis man atrodo viena iš genialių, tikėjimo instancijų nebeišnaudojamų galių. Akimirksniu smalsumą įpratusiam tenkinti internetui tai tiesiog neatlaikoma būsena. Tai gali išvaryti iš proto. Tačiau ji sukuria įtampą, kurios šiuolaikinė religija stokoja. Nes pažiūrėkite, koks paradoksas kuo daugiau mes žinome, tuo mažiau tikime. Kitaip kuo tiksliau vizualizuojame dievybes, tuo jos neįtikinamesnės“, – svarstė T. Ramanauskas. 

Sorrentino filmuose visuomet prasimuša Grožis. Vis dėlto, šiame seriale temų daugiau nei galėtum įtarti iš pat pradžių. Tai tikėjimo ir stabmeldystės, pareigos ir žmogiškumo, tvarkos ir chaoso linijos, tačiau T. Ramanauską labiausiai sužavėjo mistifikacijos tema, kuri gali būti puikus katalizatorius tikėjimui bei atsvara „neribotam, bet redaguotam atlapaširdiškumui žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose.

Ryškus herojų choras

Pagrindinį – jaunojo popiežiaus – vaidmenį sukūrė moterų numylėtinis Jude Law, tačiau pasak T. Ramanausko, šis vaidmuo nebūtų toks žavus be idealaus antagonisto, sisteminio kipšo Voiello.

the-young-pope

Serialo “The Young Pope” kadras

Sekdamas savo idėjų donoro Federico Fellini keliu, P. Sorrentino surinko ryškų herojų chorą. Jo priekyje, aišku, Jude Law. Nemuškit manęs, bet, mano nuomone, jis tik vos gabesnis už Keanu Reeves ir vos sofistikuotesnis už Tom Cruise. Aš niekada juo netikiu iki galo, kad ir ką bedarytų, tačiau kas galėjo pagalvoti, kad J. Law gyvenimo vaidmuo bus popiežius? Be visada šešėliuojančio jo patarėjo, svarbią rolę vaidina ir niolika kitų ryškiaveidžių herojų, kurie net nekalbėdami pasako labai daug, – apie aktorius kalbėjo T. Ramanauskas.

(ne)laiminga pabaiga

Visuomet yra tokių žiūrovų, kurie laukia laimingos pabaigos. Na o kitiems tokia laiminga pabaiga yra pati baisiausia pabaiga, kurie suteikia progų išlieti nepasitenkinimą arba kaip sako T. Ramanauskas „pasidergti“.

Kai tik jaunasis popiežius ima keistis ir artėja happyend’o link, viskas virsta citrinų sultimis burnoje. Paskutinėje serijoje net suabejoju, ar bent jau pusę biudžeto šiam filmui neskyrė pats Vatikanas. Nes katalikiškasis-vakarietiškasis niežulys pamatyti, sužinoti, išsiaiškinti itin užnieštėjusį nežinojimo dramatizmą visiškai nepakasomas, o atvirkščiai kone nuvilia“, – kalbėjo reklamos kūrėjas, prilyginęs tai dabar itin paplitusiam instant gratification“ reiškiniui, kai internetinėje erdvėje pasisotinama akimirksniu.

Lietuvos žiūrovai šį serialą įvertino nuo pat jo pasaulinės premjeros šių metų pradžioje. Vaizdo transliacijų internetu platformoje „Viaplayketuris mėnesius iš eilės „Jaunasis Popiežius“ („The Young Pope“) karaliauja žiūrimiausių serialų viršūnėje. Kaip sako T. Ramanauskas „tai yra devynios su puse puikios serijos su trupučiu nereikalingo užknisimo gale. #MustSee“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: