Donaldas Trumpas PA-ELTA nuotr.

Federalinis įstatymas suteikia Kongresui prieigą prie privačios mokesčių informacijos, tačiau D. Trumpo administracija atsisakė jo laikytis.

JAV Aukščiausiasis Teismas atmetė buvusio prezidento Donaldo Trumpo prašymą blokuoti JAV Iždo departamentą, kad šis neperduotų D. Trumpo mokesčių deklaracijų kopijų Kongreso demokratams.

Teismo nutartimi buvo panaikintas laikinas sustabdymas, kurį Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas taikė rugpjūtį priimtam žemesnės instancijos teismo sprendimui, kuriame teigiama, kad demokratai gali gauti deklaracijas.

Pagal seniai galiojantį federalinį įstatymą Kongresas gali susipažinti su privačia mokesčių informacija pateikęs oficialų prašymą Iždo departamentui. D. Trumpo argumentai, kad demokratai tik siekė jį įskaudinti, teisme galutinai žlugo.

„Mes žinojome savo bylos tvirtumą, laikėmės kurso, laikėmės patarimų, ir pagaliau mūsų bylą patvirtino aukščiausias šalies teismas“, – pareiškime sakė Atstovų Rūmų Mokesčių ir pajamų komiteto pirmininkas respublikonas Richardas Nealas (D-Mass.).

„Nuo pat Magna Carta laikų buvo laikomasi priežiūros principo, ir šiandien nėra kitaip“, – sakė R. Nealas ir pridūrė, kad komitetas „dabar vykdys priežiūrą, kurios siekėme pastaruosius trejus su puse metų“.

Neaišku, ką demokratai darys su dokumentais; Nealas anksčiau yra sakęs, kad iš karto jų viešai neskelbs.

D. Trumpas buvo pirmasis kandidatas į prezidentus šiuolaikinėje istorijoje, atsisakęs atskleisti savo mokesčių deklaracijas, kuriose pateikiama išsami informacija apie pajamas ir kiek kas sumokėjo mokesčių.

2019 m. balandį Nealas paprašė pateikti šešerių metų D. Trumpo mokesčių deklaracijas, argumentuodamas, kad įstatymų leidėjams reikia medžiagos, kad galėtų įvertinti IRS tradiciją kasmet automatiškai tikrinti prezidentą ir viceprezidentą.

D. Trumpo administracija atsisakė vykdyti šį prašymą, teigdama, kad demokratai nori paviešinti D. Trumpo mokesčius tik tam, kad jis atrodytų blogai. Demokratai išsiuntė šaukimą į teismą ir kreipėsi į teismą, kur tai tapo vienu iš kelių teisinių mūšių, kuriuose buvo tikrinama esminė Kongreso galia atlikti tyrimus kaip teisėkūros proceso dalį. Dažniausiai teismai stojo Kongreso pusėn.

Paskutinį kartą bandydami blokuoti paviešinimą, D. Trumpo advokatai šį mėnesį pakartojo savo argumentus Aukščiausiajam Teismui pateiktose pažymose, pridurdami, kad patenkinus demokratų prašymą, būsimi prezidentai taptų „pažeidžiami invazinių informacijos reikalavimų iš politinių oponentų įstatymų leidžiamojoje valdžioje“.

Demokratai savo pranešime pažymėjo, kad jie prašo tik įrašų, kuriuos dauguma prezidentų „įprastai skelbia savanoriškai“. Jie taip pat teigė, kad tolesnis delsimas paliks demokratams „mažai arba visai nepaliks laiko užbaigti savo teisėkūros darbą šiame Kongrese, kuris sparčiai artėja prie pabaigos“.

Antradienį Aukščiausiasis Teismas be jokių paaiškinimų atšaukė savo ankstesnę nutartį, kuria buvo laikinai sustabdytas demokratams palankus žemesnės instancijos teismo sprendimas.

JAV Kalifornijos apygardos apeliacinis teismas argumentą, kad mokesčių deklaracijų atskleidimas pernelyg apsunkintų būsimas administracijas, pavadino „geriausiu atveju silpnu“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: