Justė Arlauskaitė-Jazzu, Leon Somov. Žygimanto Gedvilos (ELTA) nuotr.

Lietuva yra pakankamai jauna valstybė, kuri per trumpą laiko tarpą sugebėjo užsiauginti įspūdingą kultūrinį paveldą. Viena iš jo svarbiausių dalių – Lietuvos muzikinis pasaulis.

Su pagarba žvelgiant į praeitį galima fiksuoti tokius muzikos scenos gigantus kaip Stasys Povilaitis, Foje ar Hiperbolė, bet muzikos pasaulis kasdien tobulėja bei auga. Šiandienos Lietuva gali didžiuotis ne vienu muzikinės scenos atstovu, tiesa ryškesnį pėdsaką palikti pasauliniu mastu vis dar pakankamai sunki užduotis, jei neskaičiuotume stebėtinos pasaulinės Dynoro sėkmės.

Naujienų portalas KaunoZinios.lt kviečia susipažinti su 10 itin populiarių Lietuvos muzikos pasaulio grupių bei atlikėjų, kurie, redakcijos nuomone, šiuo metu įneša didžiausią indėlį į Lietuvos muzikos scenos progresą.

Justė Arlauskaitė-Jazzu. Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.

10. Jazzu

Itin ankstyvame amžiuje pradėjusi savo muzikinę karjerą, viena ryškiausių mūsų šalies muzikos atlikėjų Justė Arlauskaitė – Jazzu, gerbėjus savo kūryba žavi iki šiol. Savo muzikinį kelią ji pradėjo dainuodama džiazą su įvairiomis grupėmis dar 2002 metais. Vėliau atlikėja sulaukė kvietimo prisijungti prie tuo metu susikūrusios populiarios elektroninės muzikos grupės „Pieno lazeriai“ (dar žinomos kaip „Milky lasers“). 2008 m. prodiuseris Leonas Somovas ir vokalistė Justė Arlauskaitė – Jazzu pradėjo koncertuoti su grupe, kurią sudarė 5 muzikantai. Duetas „Leon Somov & Jazzu“ užkariavo klausytojų širdis, kartu išleido daug kūrinių, kurie yra nepamirštami iki šių dienų – Score“, „Phantoms of the Lake“ „Song about Love“, „You don’t know my name“ ir kitos. Tačiau, po 12 kartu praleistų metų, 2017 metais duetas pareiškė, kad jie išsiskiria ir toliau kurs muziką, tačiau, darys tai atskirai.

Vienas pirmųjų apdovanojimų, kurį atlikėja gavo, pradėjusi savo muzikinę karjerą kartu su Leonu Somovu –2009 metais, MTV Europos muzikos apdovanojimuose –  „Geriausias Baltijos šalių atlikėjas“. Vėliau, duetas daugybę kartu buvo nominuotas įvairiose kategorijose ir laimėjo daugybę M.A.M.A statulėlių. Tačiau, atlikėja neliko nepastebėta ir pradėjusi savo solinę karjerą – nuo 2018 iki 2022 metų, šiuose apdovanojimuose ji buvo nominuota net 13 kartų, 4 iš jų laimėjo: 2018 metais – „Metų atlikėja“, „Metų albumas“ („Jazzu“), 2019 metais – „Metų pop grupė, atlikėjas, atlikėja“, „Metų vaizdo klipas“.

Grupės „Skylė” ir choro „Ąžuoliukas” koncertas. Gedimino Bartuškos (ELTA) nuotr.

9. Skylė

Stebint „Skylės“ muzikinį kelią susidaro įspūdis, kad grupė laikosi kiek nuošaliau nuo viso to nuožmaus industrinio verslo Lietuvoje ir bando eiti savo keliu. Dar 1991-ais metais, byrant Sovietų sąjungai susikūrusi grupė spėjo neblogai pasižymėti Lietuvos muzikiniame pasaulyje. Grupę sudaro: Rokas Radzevičius, Aistė Smilgevičiūtė, Kęstutis Drazdauskas, Mantvyvas Kodis, Gediminas Žilys, Jonas Krivickas, Salvijus Žeimys. Grupės kuriamos muzikos stilistiką apibrėžti išties nėra lengva, ji varijuoja tarp roko, neofolko, bard‘o, punk‘o bei keleto kitų stilių.

Paskutiniai grupės išleisti albumai:  „Broliai“ (2010), „Vilko vartai“ (2015), „Dūšelės“ (2016), ir „Miško dvasia“ (2023). Dainų turinys yra gana įvairus pradedant Lietuvos partizanų atminimais, baltiška kultūra bei baigiant erotiškai skambančiais duetais ar samprotavimais apie mirtį. Kūryba išties yra muzikos gurmanams bei neypatingai tinka nūdienos Cardi B ir Nicki Minaj gerbėjams.

Grupė „G&G Sindikatas“. Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.

8. G&G sindikatas

Užteks jausmų, šią grupę pažįstate visi, tai Gabrieliaus Liaudansko ir itin margos vienas kitą papildančių asmenybių kompanijos įkurta Hip Hopo stiliaus muzikinė grupė. Dar 1996-ais įsikūrusi neeilinė gvardija tapo tikru Hip Hopo simboliu Lietuvoje. Grupė yra išleidusi net 8 albumus, laimėjusi begalę apdovanojimų (Lietuvos hip-hopo, Bravo, Radiocentro bei M.A.M.A apdovanojimus). Grupė per savo karjerą iki šiol aktyviai koncertuoja įvairiuose muzikos festivaliuose, arenose aplink Lietuvą bei už jos ribų.

G&G kūryboje ryškiai atsispindi vakaruose devintame dešimtmetyje paplitęs Hip Hopo žanras. Svaras įkvėpimo sėmėsi iš tokių žymių atlikėjų kaip Eminemas, 2Pac‘as ir daugelis kitų. Kalbant apie Hip Hopo pradininkus Lietuvoje G&G yra tikras šio žanro tėvas. Tikimės, kad šutvė nenustos progresuoti ir pajautę naujų laikų vėjus išvengs nedėkingo dinozaurų likimo.

Atlikėjas Domantas Razauskas. Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.

7. Domantas Razauskas

Domantas Razauskas – kultinis dainų autorius ir atlikėjas, poetas, gitaristas, kompozitorius. Gali pasiūlyti „į dūdą“ jei pavadinsite jį dainuojamosios poezijos atlikėju. Kalbant apie muzikanto kūrybą, būtų teisinga pasakyti, jog ji yra ir daug daugiau nei rokas, regi ar velniška/dieviškai talentinga poezija. Prieš laidą „Pasivaikščiojimai“ žurnalistas bei įgarsintojas Rytis Žemkauskas atlikėjo kuriamas dainas yra įvardijęs kaip „Dainos su kuriomis galima gyventi“. Domantas beveik visas atliekamas dainas yra sukūręs pats, o jų skaičius jau seniai gerokai perkopė šimtą. Kas tikrai smagu, jog beveik neįmanoma skirtinguose atlikėjo koncertuose išgirsti skambant dviejų tokių pačių kūrinių. Dėka begalinės ir niekad nesiliaujančios improvizacijos visos Domanto dainos kas kartą skamba kitaip.

Kas kart kitoks scenoje pasirodantis Domantas gali sudaryti rokerio ar rastamano įvaizdį, visgi viskas yra gerokai kitaip ir tiesa slypi kažkur anapus. Taigi jei ieškote kaip atsipalaiduoti bei surasti  sielos ramybę, ar atrasti atsakymus į svarbiausius klausimus jums būtina paklausyti Domanto Razausko kūrybos.

BA. koncertas Vasaros terasoje. Ekaterinos Khvashchynskayos (ELTA) nuotr.

6. ba.

Alternatyviojo roko atlikėjai – grupė „ba.“, įvardijama, kaip šių laikų jaunosios roko kartos lyderiai, kurie lietuvišką muziką iškėlė į aukštumas. Maištininkai, kartu su grupės įkūrėju bei vokalistu – Benu Aleksandravičiumi priešakyje, pagarsėję savo itin triukšmingais koncertais bei skandalingais pareiškimais, į savo koncertus gebantys pritraukti tūkstantines gerbėjų minias. Grupės sėkmė bei populiarumas yra lyginamas su legendinės grupės „Foje“.

Grupės „ba.“ lyderis ir  įkūrėjas, kurio inicialai ir sudaro grupės pavadinimą – Benas Aleksandravičius, grupę įkūrė 2012 metais, būdamas septyniolikmetis. Pirmiausia, savo atliekamas dainas jis keldavo į tuo metu populiarias svetaines. Tačiau, išpopuliarėti ir prasiskinti kelią šlovės link jam padėjo daina „Tai ne žmogus“, kuriai vėliau buvo sukurtas ir vaizdo klipas. Iš pradžių jis manė, kad tai bus solinis projektas, tačiau, galiausiai, šis projektas išaugo į grupę, kai prie Beno prisijungė gitaristas Simonas Motiejūnas ir būgnininkas Jonas Butvydas, po dar kelių metų, prie grupės prisijungė ir bosine gitara grojantis Maratas. Didžiausi grupės pokyčiai įvyko 2017 metais, kai grupę paliko senieji nariai – J. Butvydas ir Maratas, o juos pakeitė nauji – Dominykas Babikas (būgnai), Nikita Voitovas (bosinė gitara) bei atgal į grupę sugrįžo prieš tai grojęs Simonas Motiejūnas. Būtent tokia sudėtimi grupė koncertuoja iki šiol.

Per 10 metų egzistavimo, grupė sugebėjo sukurti itin gausų gerbėjų ratą, kurie koncertų metu garsiai skanduoja jų dainų žodžius bei išleisti tris albumus: „Rasti/Pasiklysti“ (2015), „H8“ (2019), „Nauto“ (2022).

Atlikėjas Justinas Jarutis. Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.

5. Justinas Jarutis

Karjerą atlikėjas pradėjo 2007 m. liepą su grupe ,,Freaks On Floor‘‘, kai Justinas ir jo klasiokas, būgnininkas R. Beliukevičius buvo vienuoliktoje klasėje. Grupės nariai: Justinas Jarutis (vokalas, gitara), Rokas Beliukevičius (būgnai) ir Aurelijus Morlencas (bosinė gitara). Grupė, su kuria Justinas groja funk, grunge ir sunkiojo roko stililius, yra surengusi virš 250 pasirodymų pagrindiniuose Lietuvos festivaliuose bei klubuose, taip pat yra koncertavusi ir už Lietuvos ribų.

2018 m. sausį J. Jarutis išleido pirmąjį solinį albumą. 10 metų su grupe jis grojo roką, tačiau dukros Adelės gimimas pakeitė požiūrį į kai kurias dainas. Naujajame jo albume dominuoja šiuo metu labiausiai Justinui patinkantys muzikos stiliai: popsas, kantri (country) ir folkloras. 2021-ųjų vasarį jis išleido antrąjį solinį albumą, su lietuviškomis dainomis: „Tavęs manęs savęs“. Šį albumą išpopuliarino hitais tapusios dainos „Tavęs“, „Savęs“, „Rami“, „Nieko nebijom“ ir duetas su Jessica Shy „Tu palauk“. Antrąjį albumą lydėjo didelė sėkmė: „M.A.M.A.“ apdovanojimuose dainininkas laimėjo tris apdovanojimus – „Metų atlikėjo“, „Metų albumo“ ir „Metų koncertinio atlikėjo“.

Dainininkas ne vieną kartą surengė trenksmingus koncertus svarbiausiose koncertų salėse, Trakų pilyje ir didžiausioje šalyje „Žalgirio“ arenoje, sėkmingai koncertavo festivaliuose „Midsummer Vilnius“, „Granatos Live“ ir kituose. 2023m. rugsėjį Justinas Jarutis surengė svarbiausią savo karjeros koncertą didžiausioje šalies koncertų erdvėje Vingio Parke. Kartu su juo scenoje kaip svečiai grojo dar trys žinomos grupės: „Garbanotas“, „Planeta Polar“ ir „Kamanių šilelis“.

Jurga Šeduikytė. Gedimino Bartuškos (ELTA) nuotr.

4. Jurga

MTV apdovanojimai iš Justino Timberleiko rankų, tarptautinio Baltijos dainų muzikos festivalio pagrindinis prizas, albumai: „Aukso pieva“, „Instrukcija“, „+37“, tai keletas iš Jurgos nuopelnų. Jurga muzikos pasaulyje tapo aktyvi dar 2005-ais, kuomet daina „Nebijok“ skambėjo visuose radijo stočių eteriuose. Jurgos kūryba taip pat yra gana glaudžiai susijusi su Lietuvos kultūra bei istorija. Daina „Seniai toli“ apdainuoja senovės baltus bei jų gyvenimą. Jurgos kūryba yra tikra bei originali, dainininkė vengia karojimųsi, o didžioji dalis dainų yra paremtos turiningu tekstu. Jurga, niekada nesustok!

Jessica Shy. Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.

3. Jessica Shy

Džesika Šyvokaitė, visiems geriau žinoma Jessica Shy vardu, dainuoti pradėjo būdama vos ketverių metų. 2010m., keturiolikmetė Džesika pirmą kartą pasirodė ant scenos LNK televizijos projekte „2 minutės šlovės“, vėliau du sezonus dainavo TV3 projekte „Chorų karai“.

Londone mergina įgijo komercinės muzikos bakalauro diplomą, tačiau nusprendė savo muzikinę karjerą tęsti Lietuvoje. Čia 2019m. Jessica Shy išleido savo dainą, „Viskas, ką turiu“, kuri „Youtube“ platformoje sulaukė virš 5 milijonų perklausų ir atnešė merginai pripažinimą. Tų pačių metų lapkritį mergina surengė pirmąjį savo solinį koncertą Vilniuje. 2023 metais jai pavyko laimėti pirmąjį (nors nominacijų buvo ir 2021m. ir 2022m.) savo M.A.M.A apdovanojimą „Metų popmuzikos grupė, atlikėja ar atlikėjas“ kategorijoje. 2024m. atlikėja susižėrė net 6 M.A.M.A statulėles.

Marijonas Mikutavičius. Oresto Gurevičiaus (ELTA) nuotr.

2. Marijonas Mikutavičius

Apie šį atlikėją turbūt nedaug esate girdėję, ar matę televizijos ekranuose? Juokauju. Taigi per daug apie pačią Marijono asmenybę nedaugžodžiausime. Marijonas labiausiai išgarsėjo po sportinio himno „Trys milijonai“ bei Eurobasket 2011 krepšinio dainos. Žinoma tai nėra vieninteliai nuostabūs dainininko kūriniai, jo skambus balsas puikiai atsispindėjo tokiuose kūriniuose kaip: „Ten galėjai būti tu“, „Balintos sienos“, „Aš miręs“, „Drąsių nieks nežudo“, „Ar mylėsi tu mane“, „Geriausi mūsų vakarai“ ir kituose kvapą gniaužiančiuose kūriniuose. Marijonas nėra vien tik neeilinis, itin pasižymėjęs Lietuvos dainininkas, jis yra neatsiejama krepšinio ir visos šalies kultūros dalis.

Andrius Mamontovas. Martyno Ambrazo (ELTA) nuotr.

1. Andrius Mamontovas

Taip, žinom, kad sakyti, jog Andrius Mamontovas yra geriausias Lietuvos dainininkas yra šiek tiek nuspėjama ar netgi nuvalkiota, tačiau ir faktas, kad į viršų išmestas obuolys kada nors nukris ant žemės yra banalus. Tiesiog neįmanoma paneigti fakto, jog atlikėjas turi išskirtinį talentą bei įkvėpimą. Ši asmenybė yra pasižymėjusi gerokai daugiau muzikos pasaulyje nei visos jau minėtos grupės ar atlikėjai bei turi begalę dainų, kurios yra amžiams įstrigusios į lietuvių širdis. Andrius gimė 1967 metais bei muzikinę karjerą pradėjo dar paauglystėje, grupėje „Foje“. Muzikantas yra išleidęs net 24 albumus bei 6 singlus. Mamontovo muzikinė odisėja trunka jau daugiau nei 30 metų, per šį laiką atlikėjas nėra turėjęs jokių ypatingai ženklių nuopolių, kas yra labai būdinga įvairioms vakarų pasaulio žvaigždėms. Andrius yra unikalus lietuvių atlikėjas, kuriuo išties nuoširdžiai galime didžiuotis.

Taip pat skaitykite: 10 kietų šiuolaikinių klipų susipažinti senjorams, kurie gimė prieš 2000-sius [VIDEO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: