Pexels.com archyvo nuotr.

Kreipiantis dėl paskolos svarbu gerai suprasti kokia yra tikroji paskolos kaina. Šios žinios padės tinkamai susiplanuoti savo asmeninį biudžetą, nes bendra vartojimo kredito kaina susideda iš kelių dalykų, kurie visi yra vienodai svarbūs. Vienos rūšies paskolos gali būti brangesnės, o kitos pigesnės, atsižvelgiant į Jūsų finansinę situaciją gali tekti rinktis vienu metu brangesnę paskolą, o kitu metu pigesnę. Perskaitę šį straipsnį geriau suprasite iš ko susideda paskolos kaina ir, kurią rūšį Jums labiau apsimoka rinktis. 

Iš ko susideda paskolos kaina?

  • Palūkanos – suma pinigų, sumokama už suteiktą paskolą, kreditorių pajamos mainais už galimybę naudotis paskolintu kapitalu.
  • Bendra vartojimo paskolos kainos metinė norma (BVKKMN) – parodo, kiek per metus bendrai su palūkanomis, administraciniu ir paskolos sudarymo mokesčiu kainuos paskola. Metodas sukurtas norint apskaičiuoti bendrą paskolos kainą per vienerius metus.
  • Bendra vartojimo kredito gavėjo mokama suma (BVKGMS) – šis rodiklis rodo pinigine, o ne procentine išraiška, kiek pabrangs paskola.

Brangiausios paskolų rūšys

Paskolos su ilgu paskolos terminu – imant bet kokio tipo paskolą, galima pasirinkti jos grąžinimo terminą. Kartu pateikiama ir suma, kurią reikės mokėti kiekvieną mėnesį, pasirinkus kuo trumpesnius terminus: paskolą padalinus ilgesniam periodui reikės mokėti mažesnes mėnesio įmokas, tačiau bendrosios išlaidos gerokai šoktels ir paskola bus brangesnė.

Greitieji kreditai – įmonės teikiančios greituosius kreditus, jums pinigus perveda itin greitai, tačiau neretai už tą greitį tenka susimokėti. Visada palyginkite paskolų sąlygas, jog išsirinktumėte geriausią Jums variantą. 

Refinansavimas – turimo finansinio įsipareigojimo perkėlimas į kitą įstaigą, stengiantis sumažinti mokamas palūkanas, pailginti mokėjimo terminą arba kitaip pagerinti mokėjimo sąlygas. Tokiu būdu Jūs susimažinsite mėnesines įmokas, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje teks sumokėti daugiau. 

Taip pat, labai svarbu atkreipti dėmesį į papildomus paskolos mokesčius, kurie gali pabranginti galutinę paskolos kainą. Paskolos sutartyje nurodoma, kokius papildomus mokesčius turės mokėti paskolą imantis asmuo netipiniais atvejais. Tai gali būti dėl pradelstų įmokų, norint gauti specialiąją ataskaitą ar įmokas mokant kitu mokėjimo būdu. 

Pigiausios paskolos

Paskola su turto įkeitimu – įkeičiant savo turtą, paskolų bendrovės apsidraudžia, kad Jums nesugebėjus mokėti įmokų jie nepraras pinigų, todėl Jums dažniausiai gali pasiūlyti paskolas su geresnėmis sąlygomis. Įkeisti galima, pavyzdžiui, namą, sodybą, automobilį ir t.t. Įkeistu turtu, jei visi mokėjimai atliekami laiku, be jokių apribojimų galima naudotis.

Nemokamos paskolos

Kartais kai kurios paskolų įmonės, siūlančios kreditus internetu teikia greituosius kreditus be jokių palūkanų. Skamba tikrai labai gerai ir tai nėra apgaulė, tačiau reikėtų atsižvelgti, jog tokie pasiūlymai turi keletą svarbių taisyklių:

  • Dažniausiai paskolos terminas yra itin trumpas nuo 1 mėn. iki 3 mėn.
  • Siūlomas ribotas tokio pasiūlymo laikas.
  • Siūlomos nedidelės apimties paskolos iki 5 000 eur arba mažiau.
  • Gali būti taikomi papildomi mokesčiai.

Neretai išgirsite, jog pirmoji paskola yra suteikiama nemokamai t.y.  greitas kreditas be palūkanų. Tai reiškia, jog pirmasis kreditas toje įmonėje bus suteiktas be paskolos palūkanų. Tačiau gali būti taikomas kredito sutarties arba administravimo mokestis. Visada atidžiai perskaitykite paskolos sutartį.

Apibendrinant, prieš imant paskolą visada palyginkite bent kelis paskolų tiekėjus ir atidžiai skaitykite sutartį, tik atidžiai priimant sprendimus dėl paskolos Jūs nepermokėsite, o gal net ir sutaupysite. Taip pat, prieš skolinantis svarbu tiksliai įsivertinti savo finansines galimybes ir ar Jūsų planuojamas pirkinys yra tik labai norimas ar jo iš tiesų Jums reikia. 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: