Kino pasaulyje, kur kariniai filmai jau seniai žavi žiūrovus pasakojimais apie didvyriškumą ir karo strategijas, „Nedžentelmeniško karo ministerija“ (The Ministry of Ungentlemanly Warfare, 2024) išskirtinai įtraukiantis pasakojimas, kuriame susipina veiksmas, komedija ir istorinė intriga. Šiame 2024 m. filme, kurį režisavo talentingasis Guy Ritchie, remiantis neseniai išslaptintais Didžiosios Britanijos karo ministerijos dokumentais, įtikinamai perteikiamos slaptos operacijos, padėjusios formuoti šiuolaikinius karo metodus.

Filme pasakojama apie pirmojo specialiųjų pajėgų padalinio atsiradimą Antrojo pasaulinio karo metais, kurio koncepciją sukūrė ne kas kitas, o Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Vinstonas Čerčilis ir sumanūs karo pareigūnai, tarp jų ir rašytojas Ianas Flemingas.

Filmo „Nedžentelmeniško karo ministerija“ kadras.

Niūrioje 1941 m. Europoje, kur Londonas nuolat susiduria su Luftvafės grėsme, „Nedžentelmeniško karo ministerija“ pasakoja apie operacijos „Postmasteris“ pradžią. Šiuo įžūliu planu siekiama sutrikdyti nacių povandeninių laivų operacijas Ispanijos kontroliuojamoje Fernando Po saloje. Pasakojimas rutuliojasi brigados generolui Kolinui Gubbinsui, kartu su Vinstono Čerčilio parama, subūrus išskirtinę komandą, kuriai vadovauja Gustavas „Gasas“ Marč-Phillipsas. Komandos misija: naudojant neutralų švedų žvejybos tralerį „Maid of Honor“ nuskandinti italų atsargų laivą, aprūpinantį nacius. Tuo pat metu SOE agentai Marjorie Stewart ir Richardas Heronas pradeda savo operacijos dalį, infiltruodamiesi į vietinių nacių gretas. Augant įtampai kupina pavojų ir netikėtų aplinkkelių komandos kelionė pasiekia kulminaciją – reidą, kurio metu atsiskleidžia šnipų gudrumas ir „nedžentelmeniškumas“.

Filme vaidina daugybė žvaigždžių, įskaitant Henry Cavillą kaip Gustavą „Gasą“ Marč-Phillipsą, taip pat Eizą González, Alaną Ritchsoną, Henry Goldingą ir Alexą Pettyferį. Kiekvienas aktorius savo vaidmenims suteikia gilumo ir charizmos, įkūnydamas tos audringos epochos negirdėtų didvyrių dvasią. Ritchsonas, įkūnijęs Danijos karinio jūrų laivyno karininką Andersą Lasseną, ir González, suvaidinusi SOE agentę Marjorie Stewart, ypač išsiskiria dinamiška vaidyba ir lemiamu vaidmeniu misijos sėkmei.

Filmo „Nedžentelmeniško karo ministerija“ kadras.

Guy Ritchie, garsėjantis dinamišku pasakojimu ir estetine nuojauta, filmą režisavo kartu su Arash Amel parašytu scenarijumi. Projektas, kurį iš pradžių 2015 m. įsigijo „Paramount Pictures“, perėjo į kitų prodiuserių rankas – pardavimus perėmė „Black Bear International“. Filmavimo darbai vyko Antalijoje, Turkijoje, kur buvo sukurta vaizdinga, tačiau įtempta atmosfera, itin svarbi filmo veiksmui.

Istorinių faktų derinys su Ritchie būdingu greito veiksmo stiliumi ir aštriu sąmoju paverčia „Nedžentelmeniško karo ministeriją“ ne tik filmu, bet kone kino renginiu, kurio negalima praleisti. Tai ir padėka drąsiems Antrojo pasaulinio karo slaptųjų agentų poelgiams, ir neįprastų strategijų, kurios dažnai lieka nepastebėtos karo pasakojimuose, apžvalga.

Henry Cavill vaidinamas Gustavas „Gasas“ Marč-Filipsas ir tikrasis „Gasas“.

Tikrieji šnipai

„Nedžentelmeniško karo ministerija“ pagerbia realius šnipus ir operatyvininkus, kurie nulėmė Antrojo pasaulinio karo eigą. Filme vaizduojami tokie personažai kaip Ianas Flemingas, kurį įkūnijo Fredis Foksas (Freddie Fox), kuris, prieš sukurdamas kultinį Džeimsą Bondą, buvo neatsiejamas daugelio slaptų operacijų planavimo ir vykdymo dalyvis. I. Flemingo vaidmuo filme yra priminimas apie jo tikrąjį indėlį į jūrų žvalgybą ir vėlesnę įtaką šnipų kūriniams. Galbūt netgi pats Džeimsas Bondas niekada nebūtų tapęs kultine šnipų klasika, jei jo kūrėjas neturėtų daugiametės patirties žvalgyboje ir slaptose operacijose.

Be to, nors „Guso“ Marč-Phillipso personažas nėra identiškas tikrajam „Gusui“, jį įkvėpė tikri slaptų operacijų vadovai, kurie buvo nekonvencinio karo taktikos pradininkai. Tokie veikėjai kaip Williamas Fairbairnas ir Ericas Sykesas, kurie prisidėjo prie sąjungininkų komandosų mokymo, atsispindi filme vaizduojamose mokymo ir kovos metodikose, kuriose vietoj tradicinių kovos metodų pabrėžiamas slaptumas ir netikėtumas.

Filmo „Nedžentelmeniško karo ministerija“ kadras.

Taipogi, tokie personažai kaip Marjorie Stewart ir Richardas Heronas vaizduoja daugybę negirdėtų SOE (Special Operations Executive) didvyrių, kurie dirbo priešo užnugaryje sabotuodami nacių operacijas. Šie personažai atgaivina nesuskaičiuojamų operatyvininkų, tokių kaip Violette Szabo ir Noor Inayat Khan, kurie karo šešėlyje rizikavo viskuo, drąsias pastangas.

„Nedžentelmeniško karo ministerija“ tai išskirtinis karo filmų žanro papildymas, sumaniai perteikiantis slaptus karo veiksmus, lėmusius pasaulio istorinius įvykius. Filmas, sujungęs humorą, veiksmą ir istorinį autentiškumą, neabejotinai patiks plačiajai auditorijai, todėl jį būtinai turi pamatyti ir istorijos, ir įtemto kino gerbėjai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: